vestnik

Lažna PCT-potrdila: Policijski inšpektor in kriminalistka v suspenzu. Ju bodo vrgli iz službe?

ABE, 27. 12. 2021
Jure Zauneker
Policija. Slika je simbolična.
Aktualno

Dva uslužbenca tukajšnje policijske uprave sta pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva. Sta tudi v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je za Vestnik.si sporočila, da na PU še vedno vodijo notranjevarnostni postopek zaradi lažnih PCT-potrdil proti dvema uslužbencema. »Zoper oba uslužbenca pa je bil uveden postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi,« je na naše poizvedovanje odgovorila tiskovna predstavnica murskosoboške PU. Pod drobnogledom sta po naših podatkih inšpektor Sektorja uniformirane policije (SUP) PU Murska Sobota in inšpektorica v Sektorju kriminalistične policije (SKP) PU Murska Sobota.

5c1e81aff09a639755b5a8e1ff0e92f0
Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.

Oba sta obenem tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje kazniva dejanja policistov. Na oddelku so za Vestnik.si pojasnili, da zaradi interesa predkazenskega postopka in varstva osebnih podatkov informacij glede morebitne kazenske ovadbe in kaznivih dejanj ne morejo podati. Novembra so sicer po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave, in to pri policistih, ki naj bi bili imeli lažna PCT-potrdila. Na posebnem oddelku, ki usmerja preiskavo, so potrdili, da so preiskave potekale tudi na območju tukajšnje PU. 

Kaj lahko doleti omenjena uslužbenca murskosoboške PU?

»Od ugotovitev posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva bodo odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni. Končno odločitev o ukrepih zoper njih pa bo sprejel generalni direktor policije,« pravijo na generalni policijski upravi.

Generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je sicer ob robu preiskav poudaril »ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela«. Po njegovih besedah v vrstah policije »ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge.«

pct potrdila policija ponarejanje
Kaj zdaj berejo drugi