vestnik

Leljak na dan neštetih intervencij udaril po gasilcih. Ti mu odgovarjajo, sram vas je lahko

Vestnik.si, 13. 7. 2023
Jure Kljajić
Odstranjevanje posledic neurja v Gornji Radgoni.
Aktualno

Številni gasilci po Pomurju so bili v četrtek pozno popoldan še na terenu, na družbenem omrežju pa je odmevalo sporočilo radenskega župana.

Več pomurskih občin je v zgodnjem četrtkovem jutru prizadelo neurje, ki je odkrivalo strehe objektov, podiralo drevesa in zahtevalo številne, po prvih ocenah več kot 250 intervencij gasilskih društev. Poročali smo tudi o tem, da so v soboški in radgonski občini zaradi obsežnosti aktivirali štaba civilnih zaščit. 

Marsikdo je bil zato začuden, ko je župan Občine Radenci Roman Leljak na svojem facebook profilu, ki ga uporablja tudi za komunikacijo z javnostjo, udaril po Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Gornja Radgona. Objavo je začel s tem, da so radgonski gasilci pred dvema letoma prosili, da občina z 80 tisoč evri sofinancira gasilsko vozilo z lestvijo, ki se uporablja za reševanje iz večstanovanjskih objektov. "V Občini Radenci je ob 04.10 odkrilo streho bloka, ki ima 27 stanovanj. Do sedaj, do 16.49, pomoči stanovalcem v bloku še ni," je nadaljeval radenski župan in še zapisal, da je gasilcem ponudil gasilsko vozilo s 15-metrsko lestvijo, a da na to niso pristali. "Pristopili smo k financiranju gasilskega avta v Radgoni, ker se zavedamo, da imamo v Radencih bloke. Gasilci Radgone so se zavezali, da bodo 10 let brezplačno posredovali. Razumem, da je tudi v Radgoni grozno, a ponudil sem jim naše vozilo, ki je kos individualnim hišam. Menim, da je bistveno kršen dogovor, tako, zadnjih osem obrokov po 8000 evrov - letno, verjetno ne bomo plačali," je še zapisal Leljak. 

V zapisu je še navedel, da je v Radencih nastalo za več kot milijon evrov škode, škode na objektih, infrastrukturi in parku, ki so v lasti ali v upravljanju občine, pa naj bi bilo za okoli 400 tisoč evrov. "Točno pred 1h in 34 m mi je predsednik gasilcev Radgone povedal, da je lestev na poti. Še sedaj jih ni... Katastrofa...," je zapis v popoldanskih urah sklenil župan. 

gornja-radgona, neurje-julij-2023, nevihta-toča-vreme, gasilci-podrta-drevesa
Jure Kljajić
Odstranjevanje posledic neurja v Gornji Radgoni.

Med tem časom so radgonski gasilci očitno prispeli na opisano prizorišče v Radence, namestnik predsednika PGD Gornja Radgona Tomaž Munda pa je županu odgovoril tudi v komentarju. "Spoštovani. Več kot 80 intervencij, 13 ur smo že na nogah. Prišli smo na vašo lokacijo, kjer se je ugotovilo, da itak ne moremo nič narediti. To so vedeli že vsi, od predstavnika FIS-e, do vaših gasilcev. Sram vas je lahko!," je zapisal. 

pgd gornja radgona, objava
Posnetek zaslona
Odgovor namestnika predsednika PGD Gornja Radgona županu Romanu Leljaku.

Odzvali so se tudi v PGD Gornja Radgona. "Na intervencijo smo izvozili, preden smo dobili poziv iz regijskega centra, ne glede na to, da je bilo g. Leljaku že ob 14.40 povedano, da naj javijo intervencijo 112. Gasilci se ne moremo sami aktivirati, plus tega pa ni ponudil nobene 15-metrske lestve, ker je PGD Radenci niti nimajo. Če se to ljudem zdi "fer" do nas, potem ne vem, kam smo prišli," je sporočilo vodstvo društva. 

neurje pomurje gasilci roman-leljak dvoboj