vestnik

Lendava na poti do listine Občina po meri invalidov 

Majda Horvat, 27. 5. 2019
Majda Horvat
Jožef Gjerek, predsednik MDI Lendava, je zadovoljen, da so stekle priprave za projekt Občina po meri invalidov.
Aktualno

Pobudnik projekta je Medobčinsko društvo delovnih invalidov Lendava – Prijava predvidena v začetku prihodnjega leta

Medobčinsko društvo delovnih invalidov (MDI) Lendava, v katero so včlanjeni delovni invalidi iz vseh sedmih občin z območja lendavske upravne enote, šteje blizu 360 članov. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1973 in je lani praznovalo 45-letnico delovanja, ob vključenosti v regijsko koordinacijo tovrstnih društev pa je društvo tudi član Zveze delovnih invalidov Slovenije. Ta je bila ustanovljena pred 50 leti, povezuje 69 društev in šteje skupaj 50 tisoč članov, od tega 40 tisoč delovnih invalidov. »Po nekaterih podatkih je v Sloveniji od 160 do 180 tisoč invalidov, ki bi lahko bili člani naših društev. Če k temu prištejemo še 40 do 50 tisoč dolgotrajno bolnih, v Sloveniji živi od 12 do 15 odstotkov invalidov. Podoben delež invalidov je tudi v Evropi, v svetovnem merilu pa naj bi nas bila milijarda,« je številčnost invalidov predstavil predsednik MDI Lendava Jožef Gjerek.

Lendava želi sodelovati

Član je lahko vsak, ki ima odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da mu je priznana invalidnost ali telesna okvara, ali pa je dolgotrajno brezposelni, dobrodošli so tudi podporni člani. Dvakrat na teden, ko so uradne ure, na sedež društva pride najmanj dvajset članov, najpogosteje zato, ker se udeležujejo različnih aktivnosti, ob tem pa društvo dvakrat na teden organizira tudi športne aktivnosti. Društvo, ki se želi čim bolj približati potrebam članov in posameznikom svetovati in pomagati tudi pri reševanju nekaterih osebnih zadev, zdaj svoje delovanje širi v lokalni skupnosti. »Občina po meri invalidov je projekt, ki ga od leta 2001 vodi Zveza delovnih invalidov Slovenije, to listino pa je do zdaj pridobilo že 31 slovenskih občin. Osnovni namen je spodbuditi lokalne skupnosti k načrtnim in trajnim aktivnostim za doseganje večje kakovosti življenja invalidov, njihovo socialno vključenost in sodelovanje v družbenem življenju, s tem pa posredno tudi doseganje boljših razmer za življenje vseh občanov. Aktivnosti zajemajo številna področja, od urejanja klančin, zdravstvenega varstva, zaposlovanja, družinskega življenja, ozaveščanja, informiranja do vprašanj kulture in religije. Gre za 22 poglavij, ki jih bomo morali obdelati,« je povedal Gjerek.

Prijava prihodnje leto

Prvi korak so že opravili, in sicer ustanovni sestanek invalidskih društev, ki delujejo na območju lendavske občine oziroma jih ta sofinancira zaradi članov, ki jih imajo z njenega območja. Vsa društva so soglasno sprejela sklep, da podpirajo projekt in bodo pri njem tudi sodelovala. Podporo mu je izrekel tudi lendavski župan Janez Magyar, ki je bil tudi sopodpisnik vabila za ustanovno srečanje in je zagotovil, da bo občina za projekt namenila finančna sredstva. Še prej pa mora sklep o vključitvi občine v projekt sprejeti občinski svet ter imenovati delovno skupino za pripravo akcijskega načrta. Naslednji korak bo priprava okrogle mize, na kateri bodo ob predstavnikih invalidskih organizacij sodelovali še predstavniki vseh ustanov, ki se srečujejo in delajo z invalidi. Na osnovi teh smernic bodo izvedli analizo dejanskega stanja v občini ter pripravili realen izvedbeni načrt, ki ga mora prav tako potrditi občinski svet. »Če bomo vse to naredili do konca novembra, se bo naše društvo v začetku prihodnjega leta prijavilo na razpis zveze,« je napovedal Gjerek. V to tudi verjame, saj so priprave stekle zelo dobro.
lendava invalidi medobčinsko društvo