vestnik

Lendavska občina prejela naziv Čebelam najbolj prijazna občina

Vestnik.si, 6. 12. 2023
Občina Lendava
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in prejemniki priznanj.
Aktualno

Občina Lendava je na prireditvi ob Dnevu čebelarskega turizma prejela naziv Čebelam najbolj prijazna občina v letu 2023, ki ga podeljuje Čebelarska zveza Slovenije.

Razglasitve in podelitve priznanj v Ljubljani so se udeležili župan Občine Lendava Janez Magyar, predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut ter čebelarja Ivan Denša in Ludvik Bokan. Priznanja za prve tri uvrščene in kipec za Čebelam najbolj prijazno občino v letu 2023 je podelil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Magyar se je ob prejemu priznanja zahvalil vsem čebelarjem v občini za izvajanje njihove plemenite dejavnosti. Poudaril je še, da so si v občini zastavili cilj postati občina zelene prihodnosti in visoke kakovosti bivanja, prejem naziva pa je potrditev, da so na pravi poti. "S sodelovanjem z lokalnimi čebelarskimi društvi, spodbujanjem čebelarstva, varstva čebel ter izobraževanjem mladih generacij želimo prispevati k ohranjanju čistega okolja in spodbujanju trajnostne čebelarske dejavnosti. To priznanje je tudi motivacija za nadaljnje delo in še večje angažiranje na področju ohranjanja čebel in trajnostnega razvoja," je še izpostavil. 

občina-lendava, čebelarska-zveza-slovenije, čebelam-najbolj-prijazna-občina
Občina Lendava
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in prejemniki priznanj.

"Na natečaju so sodelovale občine, ki s svojimi dejavnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini, sodelujejo s čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Tričlanska komisija je ocenila tudi ozaveščanje in sodelovanje občine z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, vzpostavitev zelenih površin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah," so zapisali na spletni strani lendavske občine. V letošnji ožji izbor so se sicer uvrstile Mestna občina Ljubljana, Občina Ravne na Koroškem in Občina Lendava. 

občina-lendava čebelam-prijazna-občina čebelarska-zveza-slovenije
Kaj zdaj berejo drugi