vestnik

Lendavsko podjetje ob 20-letnici usmerjeno v širitev poslovanja

Majda Horvat, 30. 6. 2024
Arhiv podjetja
Notranjost ene od proizvodnih hal podjetja Virs.
Aktualno

Prva polovica leta je bila za Virs poslovno povprečna, po projekcijah bo takšna tudi druga

Lendavsko podjetje Virs je dočakalo 20-letnico delovanja. V začetku leta so še načrtovali izvedbo prazničnega dogodka, vendar so se namesto slovesnosti spomladi raje posvetili marketinškim in promocijskim aktivnostim ter udeležbi na specializiranih sejmih.

»Priložnosti za praznovanje gotovo še bodo,« zagotavlja direktor Renato Pahor, ki je poleg Aleša Puklavca tudi solastnik podjetja. 

Cilj razpršiti poslovanje

Trenutne aktivnosti podjetja Virs, specializiranega dobavitelja profesionalne opreme za varjenje in rezanje, ki se posveča tudi razvoju avtomatiziranih in robotiziranih varilnih in rezalnih sistemov, so povezane predvsem s ciljem razpršiti poslovanje in pridobiti nove poslovne partnerje, da bi zmanjšali odvisnost od le nekaj poslovnih partnerjev oziroma trgov. Udeležba na specializiranih sejmih je bila uspešna v smislu krepitve sodelovanja in sklenitve dogovorov o novih projektih, ustvarili so tudi nove poslovne stike, pove Pahor, a konkretni rezultati bodo vidni pri poslovanju v prihodnjih dveh letih.

Polarizacija in pesek v oči

Čeprav zahtevne gospodarske razmere od vodstva zahtevajo pozornost za zagotavljanje stabilnosti poslovanja podjetja, so izkušnje, pridobljene v preteklih dveh desetletjih, v katerih je podjetje doseglo izjemno rast in uspehe, prizma, skozi katero je mogoče primerjati začetno in zdajšnje poslovno okolje.

»Obdobje pred dvajsetimi leti je bilo v marsičem drugačno od tega, kar imamo danes,« pravi Pahor. Poudari politično polarizacijo, ki je precej okužila naše okolje, medtem ko je življenjski standard danes bistveno višji kot pred dvajsetimi leti.

To je bilo tudi obdobje, ko je bilo delo kot vir eksistence priznano in nagrajevano, medtem ko je danes podprto in bogato nagrajevano zadovoljevanje eksistenčnih potreb na strani nevladnih ali podobnih organizacij. Slaba spodbuda podjetništvu je tudi sprejemanje novih davkov izključno v breme podjetij, kar je destimulativno za vsakega, ki razmišlja o podjetniški poti, je kritičen Pahor. Ob tem navede najnovejšo dajatev v višini 10 tisoč evrov za podjetja, ki imajo prihodke, višje od enega milijona, za gradnjo neprofitnih stanovanj.

virsjun242
Arhiv podjetja
Podjetje Virs je v 20 letih poslovanja doseglo izjemno rast, kar se pozna tudi po zgrajenem kompleksu poslovnih in proizvodnih objektov.

Obregne se tudi ob nedavni razpis javne agencije Spirit za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost slovenskega gospodarstva v okviru načrta za okrevanje in odpornost. Gre za pesek v oči, je jasen Renato Pahor, kajti s tem denarjem je mogoče narediti nekaj kilometrov vaških cest, ne pa pomembno pomagati gospodarstvu. Ob tem poudari, da sami ne potrebujejo nekih spodbud, saj je to samo še eden od načinov nepravične porazdelitve sredstev, priložnost za mešetarjenje in podeljevanje moči nekomu, da o tem odloča. Zato zagovarja splošno pomoč za vse, predvidljivo, ne pa odvisno od tega, kje kdo koga ima ali pozna. »Vse to so streli v koleno gospodarstva,« je jasen sogovornik.

Ozračje hladno, vendar ne katastrofalno

Ob tem je precej negotovo tudi poslovno okolje. Odvisno je od številnih dejavnikov, enkrat so to zunanji ekonomski pretresi, ki vplivajo na optimizem ali depresijo v gospodarstvu, po drugi strani notranji, ki so vsakokrat odvisni od aktualne politične oblasti. Nobena ni bila pretirano radodarna do gospodarstva, je prepričan sobesednik, a trenutno je stanje najslabše predvsem zaradi trenda povečevanja bremen. »Okolje, v katerem delujemo, je zmeraj bolj dinamično, turbulentno in vsakršno napovedovanje je s tega vidika razmeroma negotovo, tvegano,« pravi Pahor. Dejstvo je, da ima precej kupcev podjetja Virs v zadnjem času izpade naročil, kar kaže na previdnost investitorjev. Prva polovica leta je bila zato za lendavsko podjetje poslovno povprečna in po projekcijah bo takšna tudi druga. Bistvenega izboljšanja ne pričakujejo niti prihodnje leto. 

virsjun243
Arhiv podjetja
Podjetju uspeva privabiti v zaposlitev mlade, ki večina šele vstopa na trg dela.



Največja naložba doslej končana 

Kljub ohlajeni gospodarski klimi je dosedanje poslovanje podjetje Virs utrdilo, naložbe pa ustvarile osnovo za stabilno prihodnost. Dokončani so novi proizvodni prostori, veliki 1200 kvadratnih metrov, ki so jih začeli graditi lani, z njimi pa podvojili svoje prostorske zmogljivosti, v novem objektu je še nekaj pisarniških in drugih spremnih prostorov. Gre za največjo naložbo podjetja doslej, vredno približno 1,6 milijona evrov.
Obstoječi proizvodni programi in storitve radikalnih sprememb ne potrebujejo. Njihova prva poslovna usmeritev je področje avtomatizacije in robotizacije varjenja ter rezanja, kjer bodo sledili novim tehnologijam ter jih skušali čim bolj implementirati v svoje rešitve. To jim prinaša doseganje višje dodane vrednosti na trgih doma in v tujini. Druga poslovna smer je zadovoljevati potrebe manj zahtevnih kupcev. V ta namen so pred tremi leti ustanovili podjetje, ki skrbi za tako imenovani bronasti segment opreme. 

Nedokončana zgodba pa je vlaganje v človeški potencial in pridobivanje novih sodelavcev. »Imam občutek, da je tisti prvi val kadrovske krize za nami in da je stanje stabilnejše kot pred letom ali dvema,« pravi Pahor.

Za zdaj jim uspeva zapolniti kadrovske potrebe in pridobiti predvsem mlade sodelavce, ki jih večina šele vstopa na trg dela in potem v podjetju nabirajo prve delovne izkušnje. V podjetju Virs je 47 redno zaposlenih, skupaj s študenti in štipendisti pa jih je že več kot 50. 

virs lendava podjetje