vestnik

Letošnji julij nekoliko bolj moker, te dni velika toplotna obremenitev

STA, 1. 8. 2020
Vestnik
Celoten julij v primerjavi s prejšnjimi leti ni prinesel kakšnih toplotnih ekstremov. "Ni bilo veliko vročinskih valov, dejansko je bil glede tega povprečen julij," ocenjuje Cedilnik.
Aktualno

Temperature v letošnjem juliju so bile podobne kot v tem obdobju v zadnjih nekaj letih, je bilo pa nekoliko več dežja. Eden najtoplejših dni v tem mesecu se obeta prav danes, saj so izjemno visoke temperature že zjutraj. Predvsem na Primorskem in v mestnih središčih je zato do konca tedna napovedana velika toplotna obremenitev.

Bolj kot visoke dnevne temperature je zanimivo, da je vroče že zjutraj. "Predvsem je zelo toplo jutro, tako da bo posledično povprečna temperatura zelo visoka. To je tudi tisto, kar najbolj vpliva na toplotno obremenitev. Že samo dejstvo, da se zjutraj težko prezrači bivalne prostore, ker so temperature že takrat marsikje nad 20 stopinj, je tisto, kar dela to vročino še malo bolj neznosno," je pojasnil. Celoten julij v primerjavi s prejšnjimi leti ni prinesel kakšnih toplotnih ekstremov. "Ni bilo veliko vročinskih valov, dejansko je bil glede tega povprečen julij," ocenjuje dežurni prognostik Jure Cedilnik.


Padavine so bile enakomerno razporejene po državi. Edini izjemi sta obalni pas in Bela Krajina, kjer je v poprečju padlo nekoliko manj dežja kot ponavadi. "Načeloma pa so bile padavine povsod kar izdatne," je povedal prognostik Blaž Šter. "Če pogledamo dolgoletno povprečje, je bil letošnji julij nadpovprečno namočen. Recimo v Šmartnem pri Slovenj Gradcu je padlo skoraj dvakrat toliko padavin kot običajno, zelo veliko padavin je bilo tudi v Celju," je pojasnil. "Zanimivo je, da so bile padavine v Julijskih Alpah blizu povprečja za ta čas, medtem ko je bilo na severovzhodu države bistveno več padavin kot ponavadi," je še dodal.


Kot običajno za ta letni čas je šlo večinoma za lokalno pogojene, kratkotrajne nalive oziroma nevihte. Zaradi padavin je morda vtis, da je letošnji julij hladnejši kot prejšnja leta, a izmerjene temperature zraka tega ne potrjujejo. Tako kot zadnjih nekaj let so se gibale nad 30-letnim povprečjem skoraj povsod po državi. V Ljubljani je bilo v povprečju 21,5 stopinje Celzija, na Letališču Portorož pa 23 stopinj. "Kakšne ekstremne vročine ni bilo," je dejal Šter.

Do nedelje vremenoslovci pričakujejo sončno in vroče vreme s kakšno popoldansko ali večerno vročinsko nevihto. V začetku naslednjega tedna naj bi se z novimi nevihtami temperature nekoliko znižale, a ne za daljši čas.

vreme sta