vestnik

Levica proti prodaji Abanke

T. M., 11. 6. 2019
Robert Balen
Za nakup Abanke so po neuradnih informacijah oddali zavezujoče ponudbe ameriški sklad Apollo, srbska banka AIK in madžarska banka OTP.
Aktualno

Stranka je vladi posredovala pobudo, da nemudoma ustavi postopek prodaje Abanke in da od Evropske komisije zahteva razveljavitev zavez o prodaji banke

»Ob razkritju delov obtožnice Nacionalnega preiskovalnega urada zoper nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in soodgovorne so v javnost pricurljala dejstva, ki porajajo resne dvome v strokovnost in zakonitost celotnega postopka sanacije bank leta 2013. Problematično je zlasti neprofesionalno vrednotenje bančne luknje, izvedeno pod nedopustnimi političnimi pritiski Evropske komisije, na podlagi katerega je Republika Slovenija v slovenske banke z dokapitalizacijami vložila bistveno več denarja, kot bi morala,« so med drugim zapisali v pozivu Levice vladi, da nemudoma ustavi postopek prodaje Abanke in da od Evropske komisije zahteva razveljavitev zavez o prodaji banke.



Dvom v smiselnost prodaje Abanke je sicer na družbenih omrežjih izrazil tudi predsednik vlade Marjan Šarec, a je po mnenju Levice to premalo. »Nedopustno je, da najpomembnejši predstavniki vlade, vključno s premierjem, javno izražajo dvome o smiselnosti prodaje Abanke, vendar ne ukrenejo ničesar, da bi to prodajo ustavili. Vlada se pri svoji pasivnosti ne more izgovarjati na neprimernost poseganja v avtonomno delovanje Slovenskega državnega holdinga, saj je najvišji organ odločanja skupščina SDH, ki jo predstavlja vlada. V Levici menijo, da je Abanka še zadnja preostala sistemska banka v državni lasti in da bi bila njena prodaja nesmiselna z vidika prihodnjega razvoja slovenskega gospodarstva.
Kot smo že poročali, so po neuradnih informacijah v postopku prodaje Abanke, ki je v Pomurju prisotna s poslovalnico v Murski Soboti, zavezujoče ponudbe oddali ameriški sklad Apollo, sicer lastnik NKBM, srbska banka AIK in madžarska banka OTP, ki bo v vsakem primeru stopila na slovenski trg, saj je pred kratkim s francosko skupino Societe Generale dosegla dogovor o nakupu SKB banke.

abanka