vestnik

Lina Fefer z GFML osma na mednarodnem debatnem turnirju

Vestnik.si, 12. 3. 2024
Arhiv GFML
Mednarodni debatni turnir na GFML.
Aktualno

Njena ekipa Lina je zasedla drugo mesto med ekipami, zmagali so Kitajci

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so skupaj z Za in proti, zavodom za kulturo dialoga, organizirali mednarodni debatni turnir. Ta je postal tradicionalen in je eden redkih turnirjev v Evropi s tako dolgo tradicijo. V tem obdobju si je pridobil sloves kakovostnega turnirja, saj se ga udeležujejo ne samo debaterji in debaterke iz Evrope, ampak iz celotnega sveta.
22. mednarodni debatni turnir je potekal med 7. in 9. marcem 2024 na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Na turnirju je sodelovalo več kot 200 debaterjev in debaterk, ki so sestavljali 51 ekip iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Kitajske, Mongolije, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Srbije in ZDA. Turnirja se je udeležilo tudi pet debaterjev in debaterk Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Ekipo GFML Aufbiks! so sestavljali Lea Pongrac, Mihael Hozjan, Eva Jurjovič in Victoria Dohmen. Ekipo Lina so sestavljale Lina Fefer z GFML, Lina Sevčnikar iz II. Gimnazije Maribor in Lina Šnajder iz Gimnazije Ormož.

gfml, mednarodni-debatni-turnir, ekipa-lina, lina-fefer
Arhiv GFML
Mednarodni debatni turnir na GFML.

Na turnirju so debatirali o opolnomočenju žensk preko njihovega izražanja besa v pop kulturi, o komercializaciji ozaveščenosti o duševnem zdravju ter o tem, da bi Generalna skupščina ZN zamenjala Varnostni svet ZN. Te vsebine so poznali že pred turnirjem in so se na njih temeljito pripravili. Tri debatne trditve so izvedeli na turnirju eno uro pred samo debato, in sicer: popularnost kulture telovadbe (npr. fitnesa ipd.) prinaša več škode kot koristi, prepovedali bi oglaševanja potrošniškega blaga in storitev, podpiramo strogo politiko do kriminala v državah z visokim deležem kriminala.
Ekipa GFML Aufbiks! se je uvrstila v zlato sredino med vsemi ekipami, saj je osvojila 3 zmage in doživela 3 poraze. Ekipa Lina se je uvrstila v finale, v katerem se je pomerila s kitajsko ekipo. V finalu je sicer izgubila in zasedla drugo mesto na turnirju. Med govorci je Lina Fefer z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer zasedla odlično osmo mesto. Pred njo so se zvrstili zgolj kitajski debaterji in debaterke, ki so med najboljšimi na svetu, tako je tudi kitajska ekipa CWSDC Roosters v sestavi Clement Tsao, Vincent Ying, Chris Cai, Bo Xin Zhao zmagala na omenjenem turnirju. 

gfml, mednarodni-debatni-turnir, ekipa-lina, lina-fefer
Arhiv GFML
Mednarodni debatni turnir na GFML.

GFML mednarodni-debatni-turnir