vestnik

V Ljutomeru bodo 150 let kasaštva zaznamovali z dirkami in rezom potomke najstarejše trte

Vestnik.si, STA, 28. 3. 2024
Miha Šoštarič
Ljutomer na velikonočni ponedeljek obeležuje 150 let kasaštva.
Aktualno

Kasaški klub Ljutomer v ponedeljek, 1. aprila, odpira kasaško sezono v Sloveniji, obenem pa bodo v klubu prav s to dirko začeli slaviti 150-letnico tekmovanja kasačev v Ljutomeru. Na sporedu tekme, ta se bo začela ob 14. uri, bo pet dirk.

V Ljutomeru se radi pohvalijo tudi z drugim najstarejšim klubom v Evropi, ki bo maja prihodnje leto praznoval 150 let in je le leto mlajši od dunajskega.

Leto pred tem, natančneje 12. septembra 1874, pa so v Ljutomeru, takrat na cesti na relaciji med Križevci in Ljutomerom, gostili tudi prve kasaške dirke.

Povezava s konji pa je v Prlekiji še starejša. To dokazuje tudi ljutomerski grb, ki je obstajal že v 15. stoletju in predstavlja srebrn ščit, v katerem je po trati dirkajoč enorogi konj. Dolgo tradicijo reje kasaških konj pa v Ljutomeru v zgodovinskem kontekstu vidijo del prizadevanj za Slovenstvo, vse od Avstro-Ogrske monarhije do samostojne države.

V Ljutomeru so zelo ponosni tudi na žlahtno kapljico. Zato bodo na velikonočni ponedeljek ob odprtju kasaške sezone opravili tudi rez potomke najstarejše trte na svetu, žametne črnine z Lenta, ki raste na ljutomerskem hipodromu.

konjeništvo obletnica zanimivosti ljutomer kasaštvo