vestnik

Lokalni veletrgovec z zdravili na prepihu

Majda Horvat, 26. 12. 2022
Nataša Juhnov
Vitapharm je kot lokalni veletrgovec na začetku oskrboval s farmacevtskimi izdelki lekarne v Pomurju, toda v zadnjem obdobju je skoraj vse prihodke ustvarjal le s poslom, sklenjenim s Pomurskimi lekarnami. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Lastnik iz Ljubljane postal del skupine Phoenix, na vprašanja o usodi soboškega podjetja ne odgovarjajo

Družba Vitapharm, glavni dobavitelj zdravil in farmacevtskih izdelkov zavodu Pomurske lekarne, je novembra postala del skupine Phoenix. Ta sprememba je posledica prevzema Kemofarmacije, ki lastniško v celoti obvladuje to murskosoboško podjetje. Phoenix je eden od vodilnih evropskih trgovcev z zdravili, ki je s prevzemom hčerinskih podjetij skupine McKesson Europe, med katere je spadala tudi Kemofarmacija, zdaj prisoten na 29 evropskih trgih. Prevzem je bil napovedan že sredi lanskega leta, v začetku novembra pa je bila objavljena informacija, da je dokončan.

»To ne vpliva na poslovanje Vitapharma. Zaradi javnega naročila za Pomurske lekarne, ki je v teku, na vaša vprašanja ne moremo dajati komentarjev. Do nadaljnjega podjetje Vitapharm, d. o. o., normalno posluje,« so nam sporočili iz Kemofarmacije, zdaj torej že dela skupine Phoenix. Vprašanja smo sicer poslali direktorici družbe Vitapharm Marini Šiško Štihec, ki pa je odsotna, zato so v podjetju vprašanja preposlali v Ljubljano. Vprašali smo, kakšne posledice bodo te lastniške spremembe imele za Vitapharm, tako organizacijsko glede obstoja pravnega subjekta kakor tudi, kaj lahko pričakujejo zaposleni. Konec marca je bilo v podjetju zaposlenih 15 ljudi, od tega jih je imelo šest sedmo stopnjo izobrazbe. Prav tako nas je zanimalo, ali bo dejavnost podjetja Vitapharm sploh ostala na murskosoboški lokaciji.



Ob aktualni menjavi lastništva spomnimo, da je bil Vitapharm do prodaje Kemofarmaciji leta 2009 hčerinsko podjetje Galexa. Ta je družbo Vitapharm ustanovil leta 2004 in nanjo prenesel posle trgovine na debelo s farmacevtskimi izdelki, sam pa začel intenzivno vlagati v razvoj in proizvodnjo ne le galenskih izdelkov, ampak tudi lastnega generičnega zdravila. To je podjetje pahnilo v poslovni zlom in do tega, da ga je leta 2015 prek družbe Center novih medicinskih tehnologij (CNMT) in v dogovoru z bankami, ki jim je Galex dolgoval več kot 10 milijonov evrov, prevzel ruski poslovnež in ga rešil pred propadom.


Vitapharm je kot lokalni veletrgovec na začetku oskrboval s farmacevtskimi izdelki lekarne v Pomurju, toda v zadnjem obdobju je skoraj vse prihodke ustvarjal le s poslom, sklenjenim s Pomurskimi lekarnami. Vitapharm je v letu 2021 ustvaril dobrih 15 milijonov evrov prihodkov, bilančni dobiček je znašal le tri tisoč evrov, leto prej še 66 tisoč evrov.

pomurske-lekarne vitapharm