vestnik

Madžarska dala en milijon evrov, a objekta še ni

Majda Horvat, 20. 4. 2023
Majda Horvat
Šola in vrtec v Gaberju, med katerima bi predvidoma zgradili še telovadnico.
Aktualno

Lendavska občina za naložbo ne predvideva dodatnih finančnih sredstev, prav tako prijaviteljem sporoča, da ne bo popuščala pri ceni.

Gradnja šolske telovadnice pri podružnični osnovni šoli v Gaberju že dobro leto povzroča napetosti med Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo (PMSNS) in vodstvom Občine Lendava. Objekt bi namreč že moral stati, občina pa komaj zdaj zanj v drugo išče izvajalca del. Prvi javni razpis je lani propadel. 

Manjšinska krovna organizacija je za gradnjo telovadnice pridobila sredstva madžarskega sklada za podporo zamejcem Bethlen Gabor Alapkezelö in za izvedbo naložbe junija 2021 na račun lendavske občine nakazala 962 tisoč evrov. Občina je v projekt vstopila kot ustanoviteljica Dvojezične osnovne šole I, v sklopu katere deluje gaberska šola s tremi oddelki, zraven pa je še vrtec, ki organizacijsko spada k zavodu Vrtec Lendava. Sporazum o sodelovanju pri izvedbi projekta sta junija 2021 podpisala takratni predsednik PMSNS Ferenc Horvath in lendavski župan Janez Magyar. Občina se je zavezala, da bo za gradnjo telovadnice pridobila potrebno dokumentacijo in poskrbela za izbiro izvajalca del. Objekt naj bi postavili do konca leta 2021, v uporabo izročili v letu 2022.



Toda zapletati se je začelo že pri izbiri projektanta, nato še pri izbiri izvajalca del. Na javni razpis, ki je bil odprt do sredine julija 2022, se je prijavilo le podjetje Pomgrad iz Murske Sobote, katerega ponudba pa je za dvakrat presegla zagotovljena finančna sredstva. Zaradi tega in težav, ki so se pojavile še pri pridobivanju dokumentacije, potrebne za izdajo gradbenega dovoljenja, je občina novembra lani objavila sklep, da postopek konča brez oddaje naročila oziroma da ga bo ponovila.


Prijave ponudnikov do 20. aprila 

Gradbeno dovoljenje za postavitev telovadnice je lendavska občina pridobila v prvi polovici marca letos, zadnje dni marca pa še sklep o vpisu nepremičnine v zemljiško knjigo v korist občine. In čeprav bi zadeve zdaj lahko stekle gladko, se že napovedujejo nove ovire. Javno naročilo za izvedbo projekta šolske telovadnice v velikosti 709 kvadratnih metrov je občina objavila 21. marca z možnostjo prijave ponudnikov do 20. aprila. Razpis tudi razkriva, da občina ob izbiri najcenejšega ponudnika vztraja še pri fiksni ceni, kar pomeni, da ne bo privolila v spremembo cene, in to kljub opozorilu enega od potencialnih ponudnikov, da s tem ponovno tvega, da ne bo realizirala javnega naročila.Občina določilo o fiksni ceni opira na ugotovitev, da pričakuje dodatno umirjanje cen gradbenih storitev in celo ugodnejše cene v prihodnje.



Drugo vprašanje morebitnega ponudnika, ki nakazuje težavo, se nanaša na zagotovitev dodatnih finančnih sredstev, glede na to, da je občina lani zavrnila prejeto ponudbo, ker je ponudbena cena presegla zagotovljena finančna sredstva naročnika. Občina je v odgovoru navedla, da je zagotovila toliko sredstev, kolikor znaša osvežena ocena vrednosti projekta, ki jo je pripravil projektant. Dejansko pa ima za izvedbo zagotovljenih v občinskem proračunu toliko sredstev, kot jih je imela lani, in natanko toliko, kot jih je junija 2021 prejela od PMSNS.

podružnična-osnovna-šola-gaberje telovadnica gradnja manjšina