vestnik

Madžarska država pred beltinsko cerkev postavila tablo. Kaj pravita duhovnik in župan?

Vestnik.si, 26. 6. 2024
Vestnik.si
Informacijska tabla v štirih jezikih, za katero je denar prispevala madžarska država.
Aktualno

Beltinski župnik Boris Kučko in bivši beltinski kaplan Andrej Lažeta prejela srebrni križec za zasluge pri ohranjanju spomina na sv. Ladislava

V nedeljo bo v Beltincih potekalo župnijsko proščenje v čast zavetnika sv. Ladislava, tudi ogrskega kralja, ki je upodobljen na sliki nad glavnim oltarjem. Obiskovalce cerkve s tem, kakor tudi z zgodovino sakralnega objekta, seznanja informacijska tabla, ki so jo  postavili ob glavnem vhodu v cerkev. Besedilo je napisano v štirih jezikih, ob slovenskem še v madžarskem, angleškem in nemškem, tablo pa so postavili s podporo Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Madžarske v okviru proračunske postavke Madžarski spomeniki v tujini ter v sodelovanju s Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo in Župnijo Beltinci.

beltincicerkev224
Vestnik.si
Podoba sv. Ladislava, madžarskega kralja upodobljenega na sliki, ki visi nad glavnim oltarjem v cerkvi v Beltincih.

Postavitev table časovno sovpada z odlikovanjem predsednika Madžarske, srebrnim križcem za zasluge, ki sta ga pred nekaj dnevi prejela beltinski župnik Boris Kučko in bivši beltinski kaplan Andrej Lažeta za zasluge pri za ohranjanje spomina na svetega Ladislava in za krepitev slovensko-madžarskih odnosov.

dda310cb323c15051e9a3397182bea85
Nataša Juhnov
Beltinski župnik Boris Kučko.

Da madžarska država doma in širše močno podpira delovanje katoliške Cerkve, tudi finančno, smo že pisali. Prav tako namenja precej denarja za obnovo sakralnih objektov in na enak način ter v duhu ohranjanja jezika in krščanske kulture deluje tudi navzven na območju v Karpatskem bazenu. Takšno zraščenost izpričuje že sama funkcija državnega sekretarja madžarske vlade, ki mu je zaupana skrb za cerkvene zadeve ter narodnostne oziroma manjšinske odnose. Funkcijo zaseda Miklos Soltesz in prav njegov obisk maja 2021 v Prekmurju je mogoče videti kot korak odmika od pastoralnega delovanja in graditve odnosov sodelovanja med soboško, sombotelsko in györsko škofijo v smer vključevanja in angažiranosti madžarske države, smo še zapisali pred srečanjem vernikov v Beltincih leta 2022, v sklopu katerega se je ideja o tabli tudi pojavila.

Kakšni so odzivi? 

Beltinski župnik Boris Kučko je povedal, da namen postavitve informacijskih tabel pri cerkvah tako v Turnišču kot Beltincih ni bil vznemiriti ne vernikov prav tako ne občanov ali državljanov. O njeni postavitvi v Beltincih se ni mogel posvetovati z župnijskim svetov, saj ta, tako Kučko, v župniji ne deluje že vsaj deset let, razlog za to pa so tudi razhajanja v mnenju glede spremembe zavetnika cerkve in ki so takšna tudi glede same informacijske table. Pobudnik za postavitev tabel je bil res madžarski konzulat, dogovor o tem pa je bil sklenjen ob obisku državnega sekretarja madžarske vlade Miklosa Soltesz v Prekmurju maja 2021. Takrat se je v Lendavi srečal tudi z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom, s katerim sta se pogovarjala o čaščenju lika sv. Ladislava.

Beltinski župan Marko Virag pa je glede postavitve informacijske table povedal, da Občina Beltinci uradno ni bila seznanjena s postavitvijo tabel v tujem jeziku v občini, čeprav bi to bilo za pričakovati, sploh kadar gre za zadeve, ki imajo širšo družbeno dimenzijo in so iz vidika narodne pripadnosti in odnosa do domovine še posebej občutljive. "Nič ni bolj pomembno kot iskren odnos do svoje občine in svoje domovine. Naša občina je izjemno ponosna na svojo zgodovino in goji pozitivno narodno pripadnost. Vse to se dogaja, ko naša država praznuje 'rojstni dan'," je v odzivu povedal Virag.

beltinci cerkev sv.ladislav