vestnik

Madžarski minister Szijjarto v Lendavi položil temeljni kamen za nogometno akademijo

Jože Gabor, 17. 6. 2021
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost/FB
Obisk Szijjarta v Lendavi.
Aktualno

Madžarski minister za zunanje zadeve in zunanjo trgovino Peter Szijjarto je bil danes na obisku v Lendavi, kjer se je srečal s predstavniki madžarske manjšine, lendavske občine in katoliške cerkve.

V okviru obiska je v lendavski gledališki in koncertni dvorani prevzel naziv častni občan Lendave, ki mu ga je predal lendavski župan Janez Magyar. Na parceli med Lendavo in Trimlini pa je položil temeljni kamen za gradnjo nogometne akademije, ki jo financira madžarska vlada.

Pred tema dogodkoma je obiskal Mestno hišo, kje se je pogovarjal z lendavskim županom Janezom Magyarjem in drugimi predstavniki občine. S predsednikom Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferencom Horvathom in drugimi iz vodstva skupnosti pa je imel plenarno razpravo na madžarskem generalnem konzulatu. Ogledal si je tudi obnovo zgradbe v središču Lendave, kjer bo sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Obisk Lendave je zaključil z ogledom župnijske cerkve svete Katarine v Lendavi, katere obnovo sofinancira Madžarska. Cerkev si je ogledal v spremstvu lendavskega župnika Martina Dolamiča Konrada in murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. S škofom Štumfom je po ogledu imel tudi pogovor v lendavskem župnišču.

szijjarto, lendava
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost/FB
Obisk Szijjarta v Lendavi.

Ob podelitvi naziva častni občan je minister Peter Szijjarto je povedal, da mu je posebna čast dobiti tako priznanje lendavske občine. Zlasti, ker je po Janosu Martonyu drugi madžarski zunanji minister, ki je prejel to priznanje. Madžarska vlada si prizadeva za dobrososedske odnose in za zamejsko madžarsko skupnost.

Lendavski župan Janez Magyar pa je v svojem govoru predstavil dinamičen razvoj Lendave, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnje in pri katerem ima izjemen pomen tudi gradnja nogometne akademije. Zahvalil se je tudi za zaščitne maske, ki jih je Madžarska podarila soboški bolnišnici, in tudi za cepivo, ki ga je minister osebno predal Sloveniji. Spodbude iz Madžarske za gospodarske, kmetijske in turistične investicije v lendavski občini so povezane z imenom ministra Szijjarta.

szijjarto, lendava
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost/FB
Obisk Szijjarta v Lendavi.

szijjarto obisk lendava
Kaj zdaj berejo drugi