vestnik

Madžarski zunanji minister: Podjetja plačujejo plin v rubljih - Predsednica Evropske komisije jasna: To je kršenje sankcij proti Rusiji

STA/Vestnik.si, 30. 4. 2022
Jože Gabor
Peter Szijjarto si je v družbi poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha ogledal investicije, ki jih financira Madžarska.
Aktualno

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v petek izjavil, da "večina podjetij iz Zahodne Evrope, ki uvažajo plin iz Rusije, plačujejo v skladu z zahtevami Rusije in dobavitelja", torej v rubljih. Ta podjetja so odprla račune pri banki Gazprom, proti kateri niso uvedene sankcije, ta pa menja evre za rublje in s tem plača plin, je razložil.

Ob tem je minister med petkovim obiskom v Lendavi zavrnil, da bi Madžarska kršila dogovorjene sankcije EU, ker je pristala na ruske zahteve, da bo plin plačevala v rubljih, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. "Ni res, da so drugi to zavrnili, so le manj odprti glede tega," je dejal, odgovornost za "zmedo" pa pripisal "prevladujočim mednarodnim medijem", ki da "načrtno izkrivljajo resnico".



"Lahko imamo politične razprave glede tega, da potrebujemo druge energetske vire ali kako pomembna je neodvisnost od ruskega plina, vendar pa ne moremo kupovati plina na ideoloških ali filozofskih osnovah, gre za fizični proces," je dejal.

"Če bi lahko uvažali od drugod, bi to počeli, vendar pa bi za to morali odkriti nova nahajališča plina in zgraditi nove plinovode," je dejal Szijjarto. "Ne moremo ogrevati stanovanj s političnimi izjavami," je še dodal v Lendavi, kjer je sicer obiskal madžarsko manjšino v Sloveniji in se sestal z vnovič izvoljenim poslancem madžarske narodne manjšine Ferencem Horváthom in županom Lendave Janezom Magyarjem, ki je prav tako novoizvoljeni poslanec z liste SDS.

peter-szijarto, lendava
Jože Gabor
Peter Szijjarto si je v družbi poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha ogledal investicije, ki jih financira Madžarska.



Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer v sredo opozorila, da predstavlja plačevanje ruskega plina v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, kršenje sankcij EU proti Rusiji. Tedaj je ruski plinski dobavitelj Gazprom ustavil dobave plina Poljski in Bolgariji, ker nista pristali na to, da bi plin plačevali v rubljih.

"Naše smernice so zelo jasne. Plačevanje v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje naših sankcij," je v sredo poudarila von der Leynova.

Pojasnila je, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih. Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo pristati na ruske zahteve. "To bi predstavljalo kršitev sankcij in s tem veliko tveganje za podjetja," je poudarila.

madžarska plin ukrajina vojna