vestnik

Majhna obmejna pomurska občina dala tri kandidate za poslance, v boj tudi nadomestni župan

Rok Šavel, 21. 3. 2022
Nataša Juhnov
V boj za poslanski sedež tudi nadomestni župan Občine Kobilje.
Aktualno

Kandidaturo na državnozborskih volitvah je potrdil tudi župan Občine Kobilje Darko Horvat.

Lanskega novembra je po nenadni smrti dotedanjega župana Roberta Ščapa vodenje občine prevzel Darko Horvat, ki je bil edini kandidat na nadomestnih volitvah za župana. Slednji se zdaj podaja še v parlamentarni boj, saj bo v lendavskem volilnem okraju kandidiral za poslanski sedež na listi gibanja Povežimo Slovenijo, čeprav se je predhodno kot kandidata omenjalo uradnega govorca gibanja Marka Balažica.


Nadomestni župan, predsednik volilne komisije in nekdanji svetnik


Horvat je sicer član Kluba županov SL, ni pa član stranke. Kot nam je dejal, se je za kandidaturo odločil, ker bi tudi sam želel sooblikovati javno politiko in prispevati k večji družbeni odgovornosti, solidarnosti, pravičnosti in spoštovanju ter razvoju človekovih pravic in svoboščin. Ob tem je tudi, kot poudarja, zagovornik skladnega regionalneg arazvoja, ohranjanja naravnih danosti okolja, ustrezne kmetijske politke in enakovredne skrbi za vse starostne skupine.


Glede na predvidene roke potrditve poslanskih mandatov in morebitnega prenehanja mandata župana, ker gre za nezdružljivi funkciji, pa po pojasnilih ministrstva za javno upravo in državne volilne komisije ni bojazni, da bi bile v tem primeru potrebne nadomestne volitve za župana, saj lahko do rednih lokalnih volitev, ki so na sporedu novembra, občino vodi podžupan. V primeru Horvatove izvolitve, bi tako v Kobilju ostali še brez nadomestnega župana, do nastopa novega župana pa bi fukcijo župana opravljal podžupan Pavel Horvat, ki je to funkcijo že opravljal, ko je sredi mandata umrl Ščap.

Na parlamentarne volitve se podaja tudi Saša Fras, nekdanji svetnik v občinskem svetu Občine Kobilje, ki je lanskega oktobra s funkcije odstopil, omenjalo pa se ga je tudi kot možnega kandidata za župana, a se nato za kandidaturo ni odločil. Fras je aktiven v novi zeleni stranki Vesna, nedavno je tudi postal predsednik sveta stranke, kandidiral pa ne bo v domačem okraju, ampak predvidoma v Ljubljani. Z Občino Kobilje je povezano še eno ime, ki bo skušalo prepričati ime volivcev v lendavskem okraju, in sicer Tomaž Gregorec, predsednik občinske volilne komisije. Gregorec je rojen v Kobilju, ampak že nekaj let živi v Bogojini in je tudi svetnik v občinskem svetu Občine Moravske Toplice.

Občina Kobilje je sicer ena izmed najmanjših občin v Sloveniji, saj se razprostira na 20 kvadratnih kilometrov, v njej pa živi nekaj več kot 500 prebivalcev.

volitve kandidatura-za-poslanca darko-horvat občina-kobilje saša-fras tomaž-gregorec