Na jedilniku so se zvrstile prave prleške jedi v pravem prleškem slogu. Skupaj s kuharicami vrtca in šole so vzgojiteljice in otroci pripravili prleški jedilnik.
JUTRANJA JŰŽINA: DOMAČI RŽENI KRŰH, ZOBL, MESO IZ TŰNKE, POR, ZELIŠČNI ČAJ
SADNA JŰŽINA: JABOLKO
NAPITEK: 100 % JABOLČNI SOK
KOSILO: JUHA Z REZANCI IN KORENČKOM, SVINJSKA PEČENKA, AJDOVA KAŠA, ZELENA SOLATA
SLADICA: PRLEŠKA GIBANICA.
"Glede na to, da bo to leto Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, smo v prleški jedilnik vključili domače in lokalne ponudnike," je dejala vzgojiteljica Silvija Filipič. Sodelovali so s Pogačarno Med Jelšami, peko domačega kruha Stajnko, kmetijo Kolar, Vila Natura – bio dobrote iz prleške ravnice in sadjarstvom Trstenjak.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuČlani Shotokan karate-do kluba Tromejnik-Kuzma uspešni na turnirju na Muti
Udeležili so se 6. S.K.I.F. KYU turnirja Muta 2024, namenjenega tekmovalcem z barvnimi pasovi.
"V okviru letošnje teme smo se osredotočili na tipično jed, tradicionalno lokalno sladico prleško gibanico. V našem okolju smo našli pravo kuharsko mojstrico, gospo Branko iz Pogačarne Med Jelšami, ki je »chef« našega kraja v peki prleških pogač. Te slastne in kuharsko dovršene pogače se selijo že po celotni prleški regiji, zato si bomo njeno delo v kratkem ogledali tudi z našimi malčki," je dejala Filipičeva.
Otroci so pri pripravi jedilnika kot tudi pri ocenjevanju sodelovali in povedali, kaj jim je bilo na jedilniku najboljše. "Skoraj v en glas so vzklikali, da je to prleška gibanica in da si jo želijo večkrat na jedilniku," je dejala vzgojiteljica.
Ker smo v teh dneh obeležili tudi svetovni dan čebel, so medse povabili tudi Milana Cvetka, ki je sicer hišnik na tamkajšnji osnovni šoli in vrtcu. "Z velikim veseljem je prinesel pripomočke vsakega čebelarja ter nam predstavil učni panj, kjer smo lahko opazovali delo pridnih čebelic. V našem kraju in bližnjem okolju je veliko pridnih čebelarjev, ki nam nudijo pravi domači med," je še dejala Filipičeva.
Da je čas otrokom še hitreje minil, so pomagali pripraviti posebne pogrinjke in dekoracije, seznanili pa so se tudi s starimi igrami naših dedkov in babic. "Otroci so zelo uživali in s harmonijo v srcu ponesli ta poseben kulinarični dan domov med svoje domače," je sklenila vzgojiteljica.