vestnik

Od ponedeljka na javnih prireditvah znova obvezne zaščitne maske

R.Š., 13. 8. 2021
Niko Časar
Na javne kulturne prireditve odslej z maskami.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji sprejela več epidemioloških odlokov, med največjimi novostmi je obvezna uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah.

Na nocojšnji dopisni seji je vlada sprejela več pomembnih odločitev, ki so vezane na zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Tako se med drugim znova uvaja uporabo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah, ki ne bodo obvezne le za nastopajoče.

Na javnih prireditvah in shodih še naprej veljajo dokazila o pogoju PCT, ki ga morajo izpolnjevati udeleženci, a ta pogoj se bo zahteval le za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter nad 100 udeležencev na odprtih površinah. Za do 100 udeležencev na odprtih površinah pogoj PCT ni potreben, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci.

Spremembe nastopijo v veljavo 16. avgusta in bodo veljale do vključno 22. avgusta.

Vlada je ravno tako odločila, da tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, le še do 22. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Obenem je vlada poenotila pravila o dokazovanju pogoja PCT v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.


Do določenih sprememb je prišlo tudi pri izvajanju javnega prevoza, kjer bo denimo test PCR za taksiste veljal 72 ur, hitri pa 48 ur, in pri izvajanju športnih programov. Vse novosti si lahko preberete TUKAJ.

Nataša Juhnov
Na javne kulturne prireditve odslej z maskami.
covid--19 ukrepi zaščitne-maske pct-pogoj vlada odloki