vestnik

Matjaž Han napovedal sredstva za športno infrastrukturo, a ob tem priznal, da ni denarja za velike investicije

Rok Šavel, 4. 5. 2023
Sašo Švigelj / M24
Minister Matjaž Han odkrito priznal, da v proračunu ta trenutek ni denarja za velike (državne) investicije v športno infrastrukturo. O teh bo po njegovih besedah v prihodnje odločala stroka oziroma OKS-ZŠZ, ki ga vodi Franjo Bobinac.
Aktualno

Vlada je na današnji seji, kot smo tudi napovedali, sprejela letni načrt za financiranje in sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo za leto 2023. Razpisanih bo (le) slabih 10,9 milijona evrov.

Po napovedih je vlada na današnji seji sprejela pričakovani letni načrt, ki bo predstavljal podlago za izvedbo razpisa, s katerim bo država sofinancirala investicije v športno infrastrukturo. To je pomembna novica za lokalne skupnosti, ki si nadejajo finančne injekcije za številne športno-infrastrukturne projekte, a žal letos teh sredstev ne bo na pretek. Država oziroma točneje ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga vodi minister Matjaž Han, bo namreč letos razpisala le slabih 10,9 milijona evrov, čeprav naj bi zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027, ki je bil sprejet v prejšnjem mandatu, zagotavljal 150 milijonov evrov, kar je preračunano 30 milijonov evrov na leto.



Za 90 do 100 projektov


Kot je dejal Han, so potrebe na področju športne infrastrukture identificirali na podlagi razpoložljivih podatkov iz razvida športnih javnih objektov in površin športa v naravi, na podlagi portala GURS in predvsem na izkazanih potrebah lokalnih skupnosti in nacionalnih panožnih športnih zvez. Javni razpis, ki je v pripravi, bo zajemal dva sklopa, in sicer sofinanciranje investicij za obnovo športnih objektov (večnamenskih športnih dvoran in telovadnic) v skupni višini do 8 milijonov evrov in sofinanciranje investicij za posodobitve ali vzpostavitve športnih objektov ali površin za šport v naravi (zunanje športne površine) v skupni višini do dobra 2,8 milijona evrov.

"Z enim in drugim sklopom pričakujemo, da bomo podprli med 90 in 100 projektov v celotni državi," je povedal minister, kar pomeni, da bo se bo delež sofinanciranja gibal okoli 100 tisočakov na projekt, prednost pa bodo po ministrovih navedbah imeli vadbeni športni objekti in površine športa v naravi, ki bodo brezplačno dostopne vsem.



PREBERITE ŠE:

Jevšek razkril, kaj bo z milijoni za športno infrastrukturo, ki jih nestrpno pričakujemo tudi v Pomurju

Slaba novica za načrtovane večmilijonske športne dvorane v Pomurju


O velikih investicijah bo odločala športna stroka


S tem si seveda veliki projekti v Pomurju, kot so prireditveni center, kot zdaj projekt imenujejo v moravskotopliški občini, ki je ocenjen na slabih 13 milijonov evrov, lendavska večnamenska dvorana s pokritim bazenom, ocenjena na slabih 18 milijonov evrov in ŠRC Fazanerija v soboški občini, ki je ocenjen na vrtoglavih 26 milijonov evrov, pa še kakšen, prav veliko ne morejo pomagati. " O velikih investicijah se ta trenutek še ne pogovarjamo, tudi tega denarja ta trenutek še ni v proračunu," je Han priznal na tiskovni konferenci po seji vlade in dodal, da so v izostanku tudi zaradi prenosa sredstev zaradi reorganizacije ministrstev. Kot je še navedel, bo pri državni podpori velikih investicij v športno infrastrukturo, kot so tudi prej omenjeni projekti pomurskih občin, glavno besedo imela stroka.


"V dogovoru smo s panožnimi zvezami in Olimpijskim komitejem Slovenije, da strokovna javnost določi, kje so tiste pomembne infrastrukture, ki naj bi jih država financirala, kot se je pred leti financiralo Planico. To bomo prepustili strokovni športni javnosti, v tem primeru olimpijskemu komiteju," je napovedal minister, ki je na temo investicij v športno infrastrukturo v petek, 5. aprila, sklical sestanek z župani vseh slovenskih občin. 

športna-infrastruktura državna-sredstva ministrstvo-za-gospodarstvo matjaž-han večnamenske-dvorane razpis