vestnik

Med deseterico nominirancev za nagrado kresnik tudi pomurski pisec

Vestnik, STA, 5. 5. 2022
A. Nana Rituper Rodež
Dušan Šarotar je med deseterico nominirancev za nagrado kresnik.
Aktualno

Žirija Delove nagrade kresnik za najboljši roman leta je objavila seznam desetih nominiranih del za nagrado. Iz širšega izbora bo do 23. maja izbrala pet finalistov, na kresni večer, 23. junija, pa bo na ljubljanskem Rožniku po tradiciji razglasila 32. dobitnika kresnika.

Deseterico je žirija izbrala iz rekordnega števila 200 prebranih del, vanjo pa je uvrstila Miriam Drev z romanom Od dneva so in od noči (založba Pivec), Borisa Kolarja z romanom Potopimo Islandijo! (Goga), Jedrt L. Maležič z romanom Napol morilke (Goga), Davorina Lenka z romanom Triger (LUD Literatura) in Toma Podstenška z romanom Površinska napetost (Litera). Izbrala je tudi Romana Rozino z romanom Sto let slepote (Mladinska knjiga), Andreja E. Skubica z romanom Krasni dnevi (Beletrina), Dušana Šarotarja z romanom Zvezdna karta (Goga), Gorana Vojnovića z romanom Đorđić se vrača (Beletrina) in Marjana Žiberno z romanom Dedič (Litera).


Med tokratnimi nominiranci so trije avtorji, ki so nagrado že prejeli. Vojnović in Skubic sta jo prejela trikrat: prvi leta 2009 za roman Čefurji raus!, leta 2013 za roman Jugoslavija, moja dežela in leta 2017 za roman Figa, drugi pa leta 2000 za roman Grenki med, leta 2012 za roman Koliko si moja in leta 2015 za roman Samo pridi domov. Tretji med dosedanjimi dobitniki je Davorin Lenko, ki je kresnika prejel leta 2014 za roman Telesa v temi.


Žirijo za nagrado sestavljajo Mimi Podkrižnik kot predsednica ter člani Mateja Komel Snoj, Anja Mrak, Igor Divjak in Igor Žunković. Kot je po pisanju časnika povedala predsednica, je v tokratni beri, ki so jo prebrali, več romanov slabih kot dobrih. "Morda je kriva pandemija, a prenekatera dela so težko berljiva, kar blodnjava. Mogoče kakšnemu piscu tudi ne bilo treba vsako leto izdati povprečnega romana, ki ga za povrhu sofinancira država. Morda pa enkrat v kolesju ne sme pomeniti vedno v kolesju," je povedala Mimi Podkrižnik. Za tokratno deseterico pa je presodila, da so jo težko izbrali. "Izvirnosti, svežine, iskrivosti, drugačnosti, poglobljenosti, študioznosti, celo duhovitosti ne manjka. Pristopi so domišljeni, naj gre za vsebino, jezik ali formo."

nominacija nagrada literatura