vestnik

Med Leljakom in njegovimi nasprotniki počilo kar na seji občinskega sveta

Rok Šavel, 24. 8. 2023
Marina Vrbnjak
Pomiritve strasti v Radencih preprosto ni na vidiku. (Fotografija iz arhiva)
Aktualno

Radenski župan napoveduje kazensko ovadbo zoper domnevno žaljive občane, posnetek občinske seje pa bo zadržal do zaključka preiskave pristojnih organov.

Nič novega v radenski občini bi lahko rekli. Nesoglasja med Romanom Leljakom in njegovo opozicijo, ta ima v občinskem svetu, vsaj na papirju enako moč kot njegova koalicija, se nadaljujejo tudi v njegovem drugem mandatu na županskem stolčku radenske občine. Še toliko večji pritisk vrši na župana skupina občanov, ki je redno kritična do njegovih potez na družbenem omrežju Facebook pod profilom Enotni za občino Radenci. Pritisk pred minulo sejo, na kateri je bilo največ nasprotovanj glede sprememb v zvezi z vrtcem, med drugim zaradi pripojitve kapelskega vrtca k osnovni šoli in zvišanja ekonomske cene s hkratnim znižanjem občinske subvencije ter tudi zaradi želje občine po ponovni vzpostavitvi zdravstvene postaje v Radencih na račun izselitve občana, ki je na bojni nogi z županom, je dosegel vrelišče na sami seji. Tej je namreč prisostvovala skupina šestih občanov, ki pa jih je že ob prihodu v prostore radenske občine pričakala neobičajna dobrodošlica. Župan je očitno pričakoval njihov prihod in se "opremil" s kar dvema varnostnikoma.


Obojestranske provokacije in zbadljivke

"Tega še v življenju nisem doživel. Na hodniku so nas pričakali varnostniki in župan, ne da bi rekel dober dan, je zagrozil, da bomo dobili lisice na roke, če ne bomo tiho," opisuje dogajanje Branko Domanjko, eden od prisotnih na seji. Župan je po seji na družbenem omrežju zapisal, da je bil deležen žaljivk prisotnih občanov, ki naj bi ga oklicali za "ustaša", mu kazali "sredinca" in izvajali podobna nizkotna početja. Posnetek seje, ki je praviloma v nekaj dneh objavljen na občinskem Youtube kanalu, je tako zadržal in ga bo posredoval pristojnim organom. "Podal bom kazensko ovadbo in razmišljam o tem, da bi uvedli policijsko varstvo. Policija bi morala to preganjati že po uradni dolžnosti," pravi Leljak, ki svojim nasprotnikom očita, da so javno zagrozili z nasiljem svetnikom, ki so priskrbeli glasove Leljakovi šibki koaliciji pri spornih temah glede vrtca in zdravstvene postaje. Domanjko trdi, da so bili povsem tiho, dokler jih ni župan pričel provocirati med sejo, ravno tako naj bi opozicijskim svetnikom jemal besedo in jim ni hotel podati odgovore na svetniška vprašanja. Eden od svetnikov, ki so Leljaku priskrbeli glasove, je bil tudi Janez Konrad iz svetniške skupine Gibanja Svoboda. "Nenormalno," opiše dogajanje na seji in nadaljuje "Kakršenkoli je že župan, ljudje so ga izvolili. Nisem na njegovi strani, ampak še zmeraj je župan in ne more mu nekdo sredi seje govoriti, da je ustaš. Če smo malo kulturni ljudje, to ne gre," meni Konrad. Glede razlogov za glasovanje v sozvočju z Leljakovo koalicijo pa pravi, da sta se s kolegico (gre za svetnico Heleno Hedžet) veliko pogovarjala s starši in je bila njuna odločitev, da sta podprla pripojitev vrtca k osnovni šoli, v duhu tega, kar so starši, ki imajo otroke v vrtcih, to sami želeli. "Kar se pa tiče zdravstvene postaje, pa nisem proti obnovi, to stavbo bi bilo potrebno obnoviti, a nisem za "trganje" javnega zdravstva," nam je zatrdil radenski svetnik.



Kaj jih je zmotilo?

Poglejmo si domnevno sporne odločitve. Sprememba v sistemizaciji sledi ultimatu ravnateljici, o katerem je bilo govora na majski seji občinskega sveta, ko so svetniki obravnavali revizijo poslovanja Vrtca Radenci - Radenski mehurčki. Ta naj bi pokazala, kot je bilo takrat pojasnjeno s strani revizorja, da je težava v višjem številu vrtčevskih oddelkov in višjem številu zaposlenih, kar naj ne bi bilo v skladu s sistemizacijo. Sprememba ekonomske cene vrtca, v prevodu podražitev, pa je nekaj, čemur se je Leljak na vse pretege upiral, a očitno zdaj vendarle klonil in sledil predlogu vodstva vrtca tako kot domala vse občine v Sloveniji. Leljak pravi, da imajo še vedno ceno manjšo od ostalih, kar je tehnično sicer res. V Pomurju imata višjo ceno vrtca denimo že bližnji občini Ljutomer in Križevci, a slabih 606 evrov, kolikor znaša cena sedaj za prvo starostno obdobje, je vseeno po višini tam nekje med prvo deseterico v Pomurju. Tisto, kar najbolj boli, pa je zagotovo drastično znižanje subvencije za starše otrok, ki prihajajo iz občine, in sicer z 180 evrov na 70 evrov. Primerjalno gledano je višina občinske subvencije sedaj v rangu z ostalimi občinami, veliko bolj neobičajna pa je bila pravzaprav subvencija, ki so jo imeli do sedaj. Še vedno pa gre za spremembo, tako kot pri vseh, ko se nekaj jemlje, ki gotovo boli. Omeniti velja tudi, da so vrtci vse večji zalogaj za občinske proračune, zato so se že zvrstili pozivi županov, da naj to breme nase prevzame države. Radenska občina je denimo lani za vrtec namenila več kot 860 tisoč evrov. Pri zdravstveni postaji je zgodba nekoliko drugačna. Župan trdi, da so na razpisu za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti pridobili dobrih 400 tisočakov za obnovo zgradbe, čeprav se občina pravzaprav na razpis še ni niti prijavila. Preden bo to storila mora namreč pridobiti soglasje ostalih občin soustanoviteljic zdravstvenega doma na njenem območju, v tem primeru gre za gornjeradgonski zdravstveni dom, imeti urejeno lastništvo nepremičnine in projekt, tako kot vse ostale, za katere se načrtuje ali namerava pridobiti nepovratna sredstva, uvrstiti v proračun oziroma načrt razvojnih programov. Ni slučaj, da mu njegovi nasprotniki očitajo, da je v ozadju pravzaprav namera po izselitvi enega izmed kritičnih občanov, ki je bil tudi prisoten na sporni seji, iz občinskega stanovanja v objektu, predvidenem za vzpostavitev zdravstvene postaje.


Jasno sliko dogajanja bo moč dobiti, ko in če bo posnetek seje javno objavljen, ni pa videti, da bi se strasti v radenski občini lahko hitro pomirile. Domanjko in drugi Leljakovi nasprotniki veliko stavijo na nadzorni odbor radenske občine, ki naj bi bil tudi trn v peti župana, saj naj bi si novi člani zadali, da bodo temeljito pregledali poslovanje občine. Župan trdi, glede svojih glasnih kritikov, da gre za skupino, ki nasprotuje "vsemu živemu, kar se dela v občini", in ostaja prepričan v pravilnost svojih odločitev. Demokratično legitimnost mu daje ne nazadnje 1673 glasov oziroma več kot 55 odstotkov vseh, ki so lanskega novembra izrazili svoje mnenje na volitvah. Mimogrede, leta 2018, ko je bil prvič izvoljen za župana, je Leljak prejel 1332 glasov oziroma slabih 53 odstotkov glasov. Lani je bila udeležba 71-odstotna, leta 2018 pa je v drugem krogu glasovalo slabih 58 odstotkov volivcev v radenski občini. Vsekakor pa so stvari v drugem mandatu precej drugačne zaradi enakomerno porazdeljene moči v občinskem svetu, zato bo tudi Leljak primoran sklepati kompromise.

občina-radenci roman-leljak seja-občinskega-sveta opozicija enotni-za-občino-radenci