vestnik

Medgeneracijski center Beltinci odprl svoja vrata

Vestnik.si, 26. 10. 2023
Občina Beltinci
Odprtje medgeneracijskega centra Beltinci
Aktualno

Občina Beltinci je na novinarski konferenci v središču Beltincev odprla vrata Medgeneracijskega centra Beltinci ter predstavila pomen prenovljene oziroma nadgrajene obstoječe zgradbe, ki je do nedavnega služila za namen delovanja Zaposlitveno-izobraževalnega centra (ZIC) Beltinci.

Otvoritev in novinarska konferenca sta se izvajali v okviru operacije »Medgeneracijski center Beltinci«, javnega poziva za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v letu 2022, sofinancirane iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost operacije je znašala okrog pol milijona evrov, od tega je znesek sofinanciranja znašal 193.353,60 evrov.

medgeneracijski-center-beltinci, občina-beltinci
Občina Beltinci
Odprtje medgeneracijskega centra Beltinci

Partnerji v projektu so poleg Očine Beltinci, ki je vodilni partner, še Zavod za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks so.p., Beltinci, EKO podeželje z.o.o., PE Honey Apartment Lendava, Društvo za ohranjanje kulturno-zgodovinskega izročila Prekmurja Prekmurska Herbija, Pomurske lekarne, Lekarniška podružnica Dobrovnik in GardenSpot - Zavod za kreativno kulturo bivanja, Črenšovci.


Marko Virag, župan Občine Beltinci je povedal, zakaj je občina investirala v prenovo oziroma nadgradnjo obstoječe zgradbe v centru Beltincev.»Z namensko adaptacijo prostorov se bo zagotovilo prostore za družabni del medgeneracijskega centra (MGC Beltinci), kjer se bodo na dnevni ravni odvijale družabne, izobraževalne in kulturne aktivnosti, namenjene medgeneracijskemu sodelovanju med starejšimi in mlajšimi generacijami, medsebojnemu prenosu znanj ter ohranjanju kulturne dediščine. MGC Beltinci bo tako z inovativnim prepletanjem podjetniških in družabnih vsebin omogočal mreženje in izmenjavo znanj med mladimi in starejšimi generacijami, kakor tudi med različnimi posamezniki, organizacijami, društvi, (socialnimi) podjetniki in kmeti, ki si bodo skupaj delili prenovljene prostore.«

medgeneracijski-center-beltinci, občina-beltinci
Občina Beltinci
Odprtje medgeneracijskega centra Beltinci

medgeneracijski-center-beltinci, občina-beltinci
Občina Beltinci
Odprtje medgeneracijskega centra Beltinci



Tomaž Rous, iz ZRIRAP so.p., Beltinci, je navedel, da je bila prenova dotrajanih prostorov že zaradi same varnosti uporabnikov, med katerimi je tudi zaposlitveni center za invalide, več kot nujna, nadgrajeni prostori pa bodo omogočili še večjo profesionalizacijo v prostorih MGC-ja delujočih organizacij ter vzpostavitev dodatnih socialno usmerjenih programov in delovnih mest. Obenem je izpostavil kje sam vidi največjo dodano vrednost projekta. »Preko vzpostavljenih inovativnih partnerstev Občine Beltinci s socialnim podjetjem, javnim zavodom, nevladnimi organizacijami, zadrugo, ekološkimi kmeti in manjšimi rokodelci oz. obrtniki, bo po eni strani zagotovljena kontinuirana distribucija in oskrba javnih zavodov in potrošnikov znotraj občine z ekološko hrano, po drugi pa bodo lokalni socialni podjetniki, kmetje in rokodelci oziroma domači obrtniki znotraj MGC Beltinci pridobili dodatne prostore za razvijanje in trženje svojih dejavnosti in izdelkov. S tem pristopom bomo na inovativen način razvijali panogo za distribucijo lokalnih pridelkov in izdelkov, spodbujali lokalno podjetništvo, obenem pa bomo omogočili vzpostavitev novih, trajnostno naravnanih zelenih delovnih mest, lokalnih produktov in storitev. Dodana inovativna vrednost operacije je tudi v tem, da bodo v nadgrajenih prostorih MGC na dnevni bazi potekale družabne medgeneracijske dejavnosti in dogodki. MGC Beltinci bo tako z inovativnim prepletanjem podjetniških in družabnih vsebin omogočal mreženje in izmenjavo znanj med mladimi in starejšimi generacijami, kakor tudi med različnimi posamezniki, organizacijami, društvi, (socialnimi) podjetniki in kmeti, ki si bodo skupaj delili prenovljene prostore. Kot izjemno pomemben element tako vsekakor prepoznavamo tudi vlogo družabnega dela MGC-ja, kjer se bodo v pridobljenih dodatnih prostorih na dnevni ravni odvijale družabne, izobraževalne in kulturne aktivnosti, namenjene medgeneracijskemu sodelovanju med starejšimi in mlajšimi generacijami, medsebojnemu prenosu znanj in ohranjanju kulturne dediščine. Po drugi strani pa bo seveda prostor, tako kot doslej, odprt tudi za različne mladinske in alternativne klubske programske in umetniške teorije in prakse.«Pojasnil je še kako in kje so ob sanaciji potekala predavanja/delavnice.

»V okviru operacije so bile prav tako izvedene tudi štiri strokovne delavnice. V prvem sklopu dveh delavnic, ki sta bili izvedeni v Turnišču in Črenšovcih, smo se osredotočili predvsem na izzive in priložnosti ekološkega kmetovanja. Izobraževanje z dvema strokovnima predavanjema in predstavitvijo primerov dobrih praks na področju ekološkega sadjarstva, zelenjadarstva in zeliščarstva je bilo tako v prvi vrsti namenjeno zainteresiranim pridelovalcem, osebju javnih zavodov in nevladnih organizacij. Drugi sklop dvojnih delavnic, ki je bil izveden v Dobrovniku in Lendavi, pa se je nanašal na področje socialnega podjetništva. V sklopu dveh strokovnih izobraževalnih predavanj/delavnic smo spoznali pomen poznavanja in vključevanja okoljskih, klimatskih in družbenih specifik dolinskega dela Prekmurja ter globalnih problemov pri načrtovanju in vzpostavljanju trajnostnega gospodarjenja in ustanavljanja zadrug, (socialnega) podjetništva ter profesionalizaciji nevladnih organizacij. Ta sklop je bil namenjen predvsem zainteresirani javnosti in nevladnim organizacijam.«

Silvo Pozderec, EKO podeželje z.o.o., PE Honey Apartment Lendava je podrobno predstavil aktivnosti projekta vzpostavitve Medgeneracijskega centra Beltinci, ki so se izvedle tekom sanacije. »Prenovljeni in adaptirani prostori, ki so nedavno služili za namen delovanja Zaposlitveno-izobraževalnega centra (ZIC) Beltinci so tako z dodatnimi prostorskimi površinami in pridobitvami (sušilnica, prostor za proizvodnjo naravne kozmetike, kuhinja, pakirnica, skladišče, pisarniški prostori, večja trgovina) v prvi vrsti namenjeni dodatnemu spodbujanju programov in projektov (socialnega) podjetništva in ustvarjanja dodatnih (zelenih) delovnih mest, še posebej namensko načrtovanih za najranljivejše skupine v družbi. Prav tako se je s sanacijo bistveno razširila prej delujoča majhna trgovina, tako da je sedaj vzpostavljena nova storitev – trgovina za lokalne kmetijske pridelovalce in predelovalce ter manjše ročne obrtnike. Hkrati prenovljeni prostori Medgeneracijskega centra Beltinci služijo povezovanju, mreženju in izobraževanju (ekoloških) kmetovalcev, ranljivih skupin prebivalcev, nevladnih organizacij in socialnih podjetnikov ter oskrbovalcev s prehrano v javnih zavodih, tako za namene povečanja samooskrbe, kot tudi splošne informiranosti in ozaveščanja prebivalstva o lastnem okolju in družbi. Z adaptacijo prostorov so se obenem zagotovili tudi dodatni prostori za družabni del Medgeneracijskega centra Beltinci, namenjenega družabnim, kulturnim, informativnim in izobraževalnim dogodkom. Prenovljeni in adaptirani prostori Medgeneracijskega centra Beltinci so prav tako namensko prilagojeni invalidom, tako v pritličju kot v zgornjem nadstropju je možen dostop tudi z invalidskim vozičkom.«

Ob koncu so nam predstavniki Občine Beltinci zaupali, da načrtujejo izvesti še eno, dodatno programsko in kulturno obogateno otvoritveno slovesnost, namenjeno najširši publiki. Zaradi bližajočih se praznikov ob prvem novembru in že potrjenih drugih terminov za prireditve v občini pa bodo to predvidoma izpeljali bolj proti koncu letošnjega leta.

medgeneracijski-center-beltinci odprtje občina-beltinci projekt