vestnik

Mekicar s poslanskim kandidatom v Zvezdi, Zorčiča vabijo na listo Dobre države

Rok Šavel, 18. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
Matej Vučko (kandidat za poslanca), Smiljan Mekicar (predsednik Dobre države) in Gregor Vovk Petrovski (generalni sekretar Dobre države).
Aktualno

V prostorih Murske republike v soboški Zvezdi sta se predstavila novoizvoljeni predsednik Dobre države Smiljan Mekicar in njihov kandidat za poslanca Matej Vučko. Sodelovanje s stranko LIDE predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča je vprašljivo, bolj verjetno bodo šli samostojno na volitve, a vrata puščajo odprta.

Novoizvoljeni predsednik Dobre države Smiljan Mekicar, ki prihaja iz Murske Sobote, a že več kot desetletje in pol živi in dela v Ljubljani, kjer je že dolga leta zaposlen na ministrstvu za zdravje, je v rodnem kraju predstavil svoje videnje političnega prostora in razloge za prevzem stranke. Dobra država po njegovem mnenju predstavlja alternativo in odstop od levo-desne usmeritve, ki je po njegovem umetno ustvarjena, "da se ljudje na nek način delijo in so v bistvu skoraj zavedeni".

dobra-država, smiljan-mekicar, gregor-vovk-petrovski, matej-vučko
Vanesa Jaušovec
Dobra država

V Pomurju bo kandidat Dobre države za poslanca Matej Vučko, po izobrazbi politolog, ki dela v prodaji. Kot je dejal Vučko, se je odločil za politično aktivacijo, saj je dozorel, v Dobri državi pa je prepoznal vrednote, ki so mu blizu, poleg tega pa tudi zaradi tega, ker je ena izmed redkih strank, ki ima dejansko program. "Ukvarjamo se s fasado, ne pa s vsebino," je poudaril problematiko predvolilnega obdobja in izrazil prepričanje, da lahko Dobra država doseže dober rezultat na volitvah.

dobra-država, smiljan-mekicar, gregor-vovk-petrovski, matej-vučko
Vanesa Jaušovec
Dobra država

Najbolj se ujamejo z Vesno, na listi z DeSUS ne bodo

Na te bo, kot kaže, šla samostojno, čeprav je predsednik državnega zbora napovedal, da bo s svojo stranko LIDE oblikoval skupno listo z Dobro državo, DeSUS, LDS in Neodvisno stranko Pomurja. "Z Zorčičem smo se dobili samo enkrat, da smo se pretipali. On je rekel, da njega zanima samo, da pride v parlament in dela listo z ostanki DeSUS in LDS, mi smo mu pa takoj povedali, da nas to ne zanima," je zavrnil Zorčičeve navedbe Generalni sekretar Dobre države Gregor Vovk Petrovski in se začudil, da "nekdo, ki je predsednik parlamenta, ker mu očitno res teče voda v grlo, spusti ven take laži".

dobra-država, smiljan-mekicar, gregor-vovk-petrovski, matej-vučko
Vanesa Jaušovec
Dobra država

V Dobri državi namreč ne bi sodelovali s stranko DeSUS, saj menijo, da ima stranka težave z lastnim predsedstvom, obenem pa pretežak nahrbtnik zaradi zadnjega mandata v državnem zboru. "Gremo rajši sami na volitve, čeprav je to za majhno stranko tako finančno kot kadrovsko velik zalogaj," je še povedal Vovk Petrovski v Zvezdi, a priznal, da se pogovarjajo s stranko Vesna in to še preden se je kot stranka dejansko ustanovila. Po njegovih besedah so z njimi tako programsko kot kadrovsko kompatibilni, a so od ustanovitve Vesne kot politične stranke, pogovori zastali.



Na vprašanje, ali sodelovanje z Zorčičem sploh ne pride v poštev, je generalni sekretar Dobre države povedal, da so Zorčiča s somišljeniki povabili k Dobri državi, a se zavedajo, da gre za "nespodobno povabilo". Stranka Dobra država im sicer aktivnih okoli 150 članov, 42 občinskih odborov in svetnike v osmih občinah. Za državnozborske volitve imajo pripravljenih 65 kandidatov, 25-35 pa jih še iščejo. Dobra država bo očitno tako najverjetneje samostojno nastopila na volitvah, Bojan Dobovšek pa je kot predsednik odstopil ravno zaradi tega, ker ni bil naklonjen sodelovanju z drugimi strankami in morebitnemu skupnemu nastopu na volitvah. Član stranke sicer formalno še je, a "se je čez noč odjavil in nobenemu ne dviga telefona," je povedal Vovk Petrovski.

smiljan-mekicar matej-vučko dobra-država gregor-vovk-petrovski