vestnik

Melatonin – rešitev za nočne ptice ali zdravilo za vse?

Vsebino omogoča Spletnik, 12. 1. 2024
Arhiv naročnika
Melatonin - prehransko dopolnilo za spanje.
Aktualno

V sodobnem tempu življenja, kjer se številni spopadajo s izzivi nespečnosti, je melatonin postal priljubljena izbira tistih, ki si prizadevajo izboljšati svoj spanec. Ta naravni hormon se je prvotno uporabljal za premagovanje težav s spanjem, povezanih s spremembami časovnih pasov, nerednimi delovnimi urniki in drugimi motnjami cirkadianega ritma. Vendar pa se je v zadnjem času njegova vloga razširila, pri čemer nekateri vidijo melatonin kot univerzalno rešitev za izboljšanje spanca in splošnega zdravja.

Kakovost spanja je ključnega pomena za naše splošno dobro počutje in zdravje. Mnoge raziskave so namreč pokazale, da lahko pomanjkanje spanca poveča tveganje za nekatere bolezni, zato se je potrebno temu problemu resno posvetiti.

V prvi vrsti je potrebno ugotoviti vzroke za nespečnost. Ti so lahko zelo različni in eden od njih je tudi pomanjkanje hormona melatonina. 

V nadaljevanju boste izvedeli, kakšna je njegova vloga v našem telesu in kako si lahko s preprostim prehranskim dopolnilom melatonina pomagate do boljšega spanca.

Melatonin in njegova vloga v našem telesu

Melatonin je torej hormon, ki nastaja v žlezi češeriki v možganih in se nato sprošča v krvni obtok. Poleg tega, da kontrolira dnevni ritem drugih hormonov, spanje, imunski sistem in miselne funkcije možganov, pa je prav tako tudi pomemben antioksidant.

Ena najpomembnejših nalog melatonina v našem telesu je torej uravnavanje cirkadianega ritma oziroma notranje ure vašega telesa. Melatonin vašemu telesu preprosto sporoči, kdaj je čas za spanje, prebujanje in prehranjevanje.

melatonin-prehransko-dopolnilo-za-spanje
Arhiv naročnika
Prehransko dopolnilo za spadnje.

Za melatonin je značilno, da je odvisen od svetlobe, kar pomeni, da se najbolj intenzivno izloča ponoči. Najvišja koncentracija je med 2. in 4. uro ponoči, nato pa začne njegova sinteza proti jutru upadati in posledično temu so tekom dneva njegove vrednosti najnižje. 

Sinteza melatonina pa je pogojena tudi s starostjo. Pri otrocih je sinteza melatonina v polnem razmahu, medtem ko začne po 20. letu starosti njegova proizvodnja in nočno izločanje postopno upadati. 

Razlogi za uporabo melatonina

Kadar se pri ljudeh ponoči ne izloči dovolj melatonina, je to lahko ključni razlog za težave s spanjem. Nizke ravni melatonina ponoči so posledica številnih dejavnikov, kot so na primer uživanje alkohola, kajenje, uživanje kofeina, izmensko delo, staranje, nekatera zdravila in izpostavljenost premočni svetlobi tekom noči.

V vseh teh primerih lahko prehranska dopolnila, ki vsebujejo melatonin pomagajo preprečiti njegove nizke ravni in pripomorejo k temu, da se vaša notranja biološka ura zopet normalizira. 

Poleg izboljšanja spanja, pa ima melatonin tudi druge koristi za zdravje:

- lahko podpira zdravje oči,

- pomaga pri zdravljenju refluksa kisline,

- zmanjša simptome tinitusa,

- ublaži napade migrene.

V katerih primerih se priporoča jemanje melatonina?

Melatonin v obliki prehranskih dopolnil je v zadnjem času vedno bolj priljubljen pri ljudeh z nespečnostjo in v večini držav je na voljo v prosti prodaji kot prehransko dopolnilo. To velja tudi za Slovenijo, kjer vam je na voljo v vseh dobro založenih lekarnah in ponudnikih prehranskih dopolnil kot je Institut.O.

Seveda pa ni nujno, da je pomanjkanje melatonina eden in edini razlog za težave s spanjem. Razlogi za nespečnost so lahko veliko bolj kompleksni, zato ni nujno, da vam bodo dodatki melatonina v takšnih primerih tudi pomagali.

melatonin-institut-o
Arhiv naročnika
Melatonin.

Kadar pa so težave s spanjem posledica nočnih izmen, časovnega zamika ali pa na primer porušenega bioritma, potem je melatonin zagotovo dobra rešitev. 

Melatonin namreč deluje tako, da se veže na receptorje v možganih in na ta način zmanjša aktivnost živcev, prav tako pa zmanjša raven dopamina, hormona, ki prispeva k stanju budnosti. Vsi ti procesi vam pomagajo lažje zaspati. 

Previdnostni ukrepi pri jemanju melatonina

Do sedaj ni znanih veliko kontraindikacij za uporabo melatonina, prav tako pa nima hujših stranskih učinkov. Če ga jemljete pravilno v priporočenih odmerkih, potem ni škodljiv.

Kljub temu pa je pri uživanju melatonina potrebno upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov:

- melatonin je potrebno uživati le pred spanjem;

- začnite z majhnim odmerkom melatonina in ga le po potrebi postopoma povečujte, vendar mora biti še vedno vaš glavni cilj najti najnižji odmerek, ki vam pomaga zaspati;

- prehransko dopolnilo je primerno le za odrasle, ne smejo pa ga uživati otroci in mladostniki, mlajši od 18 let, ter nosečnice;

- v petih ura po jemanju melatonina se odsvetuje vožnja in upravljanje s stroji ali vozili;

- melatonin lahko vpliva na učinkovanje drugih zdravil, zato se v tem primeru posvetujte s svojim zdravnikom.

Veliko motenj spanja je mogoče preprečiti že z doslednim izvajanjem ustrezne higiene spanja. Melatonin pa je zagotovo učinkovit dodatek, ki vam lahko pomaga zaspati v situacijah, ko je nespečnost posledica izmenskega dela ali časovnih zamikov. V takšnih situacijah vam bo prehransko dopolnilo, ki vsebuje melatonin, zagotovo pomagal, da boste lažje in hitreje zaspali.

melatonin spletnik