vestnik

Mencingarjeva z novim pozivom Golobu: "Da, tudi medicinske sestre v Sloveniji smo se zbudile!"

Rok Šavel, 1. 2. 2023
Vanesa Jaušovec
Slavica Mencingar
Aktualno

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki ga vodi Slavica Mencingar, so na predsednika vlade Roberta Goloba naslovili odprto pismo.

Po napovedi protestnega shoda medicinskih sester so se ponovno oglasili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ki ga vodi Slavica Mencingar iz gornjeradgonskega zdravstvenega doma. Na premierja Roberta Goloba so v sindikatu naslovili odprto pismo, v katerem ga po neuslišanem prvotnem pozivu znova pozivajo na srečanje, na katerem bi mu predstavili problematiko glede plač in kadrov v zdravstveni negi. Od vlade pričakujejo takojšnje rešitve, saj da ne morejo čakati na pogajanja za nov zdravstveni steber, kar so jim nazadnje odgovorili na zdravstvenem ministrstvu.

PREBERITE ŠE:  Medicinske sestre bodo zaradi plač šle na cesto. Mencingarjeva: Skrbi nas ignorantski odnos zdravstvenega ministra in predsednika vlade

Odprto pismo, pod katerim je podpisana predsednica sindikata, objavljamo v celoti.

"Spoštovani dr. Robert Golob, predsednik Vlade RS!

Na vas smo se tokrat iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) žal primorani obrniti z odprtim pismom, čeprav bi se o problematiki zaposlenih v zdravstveni negi, kamor spadamo medicinske sestre, babice, zdravstveni tehniki, bolničarji in negovalci, raje sestali in pogovorili neposredno z vami, brez nepotrebnega obremenjevanja javnosti z našo problematiko in tako, kot se sicer srečujete in pogovarjate s posameznimi poklicnimi skupinami v okviru zdravstva oziroma celotnega javnega sektorja.

Na poziv za sklic nujnega sestanka, ki smo vam ga poslali 13. januarja letos, še do danes (začetka februarja) nismo prejeli nikakršnega odziva ali odgovora od vas ali iz vašega kabineta. Takšen (ne)odnos nas navaja na sklepanje, da si očitno ne zaslužimo zadostne pozornosti z vaše strani. Kako naj sicer drugače razumemo ignorantski odnos do nas kot največje poklicne skupine v zdravstvu. Do vseh zaposlenih, ki v največji meri skrbijo za zdravje in življenje prebivalcev Slovenije, vsak dan v letu in vseh 24 ur na dan.

Verjetno vam niso nepoznani podatki, da se v bolnišnicah zapirajo oddelki, odpadajo operacije in drugi posegi, domovi za starejše pa ne sprejemajo novih stanovalcev. Do tega prihaja kljub temu, da imajo tam proste postelje in dolge čakalne dobe za sprejem. A vse to se ne dogaja zaradi pomanjkanja zdravnikov, čemur zadnje čase posvečate nemalo pozornosti in s čimer se v SDZNS lahko zgolj strinjamo. Vendar - omenjene postelje in neizvedeni programi samevajo zaradi pomanjkanja medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, bolničarjev in negovalcev ter ostalega kadra v zdravstvu.

Na tem mestu ne bomo ponavljali naših zahtev, saj jih nedvomno že zelo dobro poznate. Prav tako pa ne moremo sprejeti odgovora, da se bomo za naše zahteve pogajali v okviru pogajanj za t. i. zdravstveni steber. Tak odgovor smo namreč dobili od ministra za zdravje oziroma iz njegovega kabineta, kamor smo – istega dne kot vam – prav tako poslali poziv za nujni sestanek.

Zaposleni v zdravstveni negi, ki jim je bilo novembra 2021 zagotovljeno, da se bodo novonastala plačna nesorazmerja reševala v okviru pogajanj za vse zaposlene v zdravstvu, v celotnem minulem letu niso dobili ničesar. Zato jasno sporočamo: ne moremo in ne bomo čakali na nova pogajanja, saj so bile ustvarjene nove anomalije, ki ste jih tako želeli rešiti. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pričakujemo takojšnje rešitve. Verjamemo, da se kljub vsemu vseeno zavedate, da brez medicinskih sester ne more biti uspešne zdravstvene reforme. Skladno z vsem navedenim smo bili na nedavni seji Republiškega odbora SDZNS primorani sprejeti sklep o organizaciji protestnega shoda 22. februarja letos. Shod predstavlja zgolj začetek sindikalnih aktivnosti, ki jih bomo po potrebi stopnjevali. Veljalo naj bi, da je vse slabo tudi za nekaj dobro. To drži tudi v našem primeru - v kratkem času od napovedi protestnega shoda smo na sindikat prejeli kopico sporočil odločenosti in pozitivnih odzivov zaposlenih v zdravstveni negi, da poti nazaj več ni, če se pred tem ne usedemo za skupno mizo in najdemo sprejemljive rešitve.

Da, tudi medicinske sestre v Sloveniji smo se zbudile!

Spoštovani dr. Robert Golob, predsednik Vlade RS, vljudno vas vabimo, da s svojo ekipo pridete na shod, pred medicinske sestre, da bi neposredno iz njihovih ust slišali vse o njihovih plačah, delovnih pogojih, nasilju uporabnikov, o tisto malo prostih dnevih, preobremenjenosti, družinskem življenju, ki ga skoraj ni …

Vsemu navedenemu navkljub pa jasno izpostavljamo, da protestiranje in stopnjevanje aktivnosti ni naša želja, zato še vedno upamo in si želimo, da bi se še pred napovedanim protestnim shodom srečali na medsebojnem sestanku, na katerem bi spregovorili o težavah in izzivih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo in soočamo, ter skušali najti za vse sprejemljive rešitve.

Veseli bomo vašega odziva oziroma povabila na sestanek.


S spoštovanjem!

Slavica Mencingar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije"

slavica-mencingar sindikat-sviz-zahteva-ukrepanje-inšpekcije-na-odr odprto-pismo vlada robert-golob