vestnik

Meolic za en glas premagal Küčana in postal predsednik

T. M., 10. 2. 2021
Nataša Juhnov
Danilo Meolic
Aktualno

Novi predsednik soboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije je postal Danilo Meolic, znani prašičerejec iz Bakovec. Meolic je dobil šest glasov, njegov protikandidat je bil dosedanji predsednik Franc Küčan, ki je prejel pet glasov.

Člani sveta območne enote so izvolili tudi dva podpredsednika. Iz vrst predstavnikov fizičnih oseb je bil izvoljen Viktor Časar iz Kmečkega društva Nova Slovenija, kot predstavniku pravnih oseb v svetu območne enote pa je drugo podpredsedniško mesto pripadlo markovskemu župniku Dejanu Horvatu.

Vodja območne enote zbornice in direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja pravi, da ga je rezultat glasovanja presenetil, saj je sam pričakoval vsaj tri predsedniške kandidate. 

Meolic je po izvolitvi povedal, da se bo v zavzemal za tak razvoj pomurskega kmetijstva in podeželja, od katerega bodo imeli korist vsi prebivalci regije. Pri tem kot prvo med prioritetami svojega delovanja izpostavlja pridelavo zdrave hrane in uvedbo masnih bilanc: “Potrošniku mora biti znano poreklo hrane, saj bo s tem tudi vedel, če je hrana zdrava.” Meolic poudarja, da bo zastopal vse kmetijske panoge, pri čemer želi, da bi celotno kmetijstvo s pomočjo državnih spodbud čim prej izšlo iz krize. “Zdaj se bo obravnavala nova skupna kmetijska politika, v okviru katere moramo pridobiti čim več denarja za pomurske kmete. Prav tako želimo, da se ohranijo tista plačila kmetom, ki jih že imamo, dodati pa jim je potrebno še nekatera nova.” Meolic se zavzema tudi za spremembo zemljiške zakonodaje: “Gre predvsem za to, da bomo imeli vsi kmetje možnosti zakupa državne zemlje.”  Meolic, ki je na lanskoletnih volitvah v zbornične organe kandidiral na Listi Dejan Kuhar, je bil izvoljen tudi v svet KGZS na državni ravni. 

kgzs kmetijstvo