vestnik

Mestni svet kupil dragocen čas RIS Dvorcu Rakičan

Rok Šavel, 10. 6. 2024
Jure Kljajić
15 od 26 svetnikov "dvignilo roko" za novo zadolževanje javnega zavoda, ki je življenjskega pomena za njegov obstoj.
Aktualno

Javni zavod krvavo potreboval zeleno luč za zadolževanje in jo naposled tudi dobil.

Kot smo poročali, je murskosoboški župan Damjan Anželj v skladu z napovedmi minuli torek sklical dopisno sejo mestnega sveta, na kateri so mestni svetniki obravnavali zgolj eno točko. Ali RIS-u dati zeleno luč za novo več kot polmilijonsko zadolževanje za predfinanciranje projektov, ali pa javnemu zavodu, ki se sooča z likvidnostnimi težavami in nakopičenimi dolgovi, prižgati rdečo luč in ga tako rekoč poslati v stečaj. V teku je tako bilo glasovanje, ki je bilo eksistenčne narave za javni zavod RIS Dvorec Rakičan. Izid glasovanja ni prinesel presenečenj, saj je bila sugestija mestne uprave, pripravljalca poročila o poslovanju javnega zavoda in ne nazadnje tudi Anželja jasna. "Mnenja smo, da je predvideno zadolževanje v tem trenutku potrebno in nujno, ker omogoča RIS Dvorcu Rakičan tako nadaljnje poslovanje kot tudi posredno saniranje poslovanja. Zavedamo se, da finančna sanacija zahteva velik vložek, vendar smo prepričani, da veliko manjši in z veliko manjšimi posledicami, kot bi to zahteval stečaj oziroma likvidacija, katerega postopek ima zaradi redkosti tovrstnih postopkov v praksi veliko neznank," so v dopisu, ki je bilo priloženo sklicu seje navedli v mestni občini.



Vzdržani tudi nekateri koalicijski svetniki


Za podelitev soglasja k zadolžitvi RIS Dvorca Rakičan je glasovalo 15 svetnikov, nihče ni bil proti. Vzdržali so se v svetniški skupini SDS (Tamara Gradinski, Nada Kuhar, Bojan Petrijan, Aleš Kornik, Andrej Mešič in Drago Vigali), Miran Forjanič (Lista za našo Soboto), Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja) in tudi nekaj svetnikov iz koalicijskih vrst. "Odločilnega" soglasja tako nista podali Mojca Breščak in Staša Horvat iz Svobode in Goran Milošević iz vrst SD.


Odločitev mestnega sveta torej pomeni, da bo lahko RIS vsaj začasno zadihal, še vedno pa seveda niti slučajno niso s tem rešene vse nakopičene težave v javnem zavodu, vred z okoli milijonskim zapadlim dolgom, ki je brez vira financiranja. Tu bo, če bo mestna občina šla po tej poti, in očitno bo, spet nastopil občinski proračun, ki naj bi toliko primaknil za sanacijo v naslednjem štiriletnem obdobju.

mestna-občina-murska-sobota mestni-svet ris-dvorec-rakičan dopisna-seja zadolževanje