vestnik

Mestni svet pohitel in dal zeleno luč za razrešitev Roberta Celca

Rok Šavel, 12. 10. 2023
Rok Šavel
Župan Damjan Anželj je presenetil na seji mestnega sveta in vzel stvari v svoje roke pri reševanju situacije v RIS Dvorcu Rakičan.
Aktualno

Svet zavoda, ki se sploh še ni sestal, že dobil soglasje za razrešitev direktorja RIS Dvorec Rakičan.

Mestni svetniki naj bi se v četrtek zgolj seznanili s poročilom o opravljeni izredni notranji reviziji poslovanja RIS Dvorec Rakičan v letu 2022, o kateri smo že poročali, da vsebuje številne ugotovitve o nepravilnostih pri poslovanju javnega zavoda, a to ni bilo vse, kar so storili. Župan Damjan Anželj je namreč poleg zgolj formalne seznanitve z revizijo predlagal mestnemu svetu, da sprejme še en veliko bolj pomemben in usoden sklep za direktorja Roberta Celca. Kot je namreč za govornico pojasnil župan, se porajajo težave že s sklicem konstitutivne seje sveta zavoda, saj to mora sklicati direktor, ki pa je v bolniškem staležu. Kljub pozivom ustanovitelja javnega zavoda za čimprejšnji sklic seje jo je tako direktor po besedah župana sklical šele 30. oktobra. Na tej seji sveta zavoda naj bi nato tudi nekako sledili spornemu sklepu že prejšnjega sveta zavoda o pričetku postopka za razrešitev direktorja, pri čemer bi nato za soglasje v skladu s statutom javnega zavoda zaprosili mestni svet. Toda v mestnem svetu so časovnico sedaj glede na vso dogajanje okoli javnega zavoda nekoliko pohitrili.

"Glede na vse povedano v reviziji in glede na novo dejstvo, ki se je danes pojavilo v medijih, predlagam mestnemu svetu, da k sklepu o seznanitvi z revizijskim poročilom, sprejmemo tudi sklep, da podamo predhodno soglasje za razrešitev direktorja," je presenetil Anželj. Mestni svet je predlogu tudi sledil, za je glasovalo 19 svetnikov, trije so se vzdržali.



Bo sklep obveljal?


Mestni svet je tako še pred zaprosilom sveta zavoda za podajo soglasja k razrešitvi Celca to soglasje podal, kar statut RIS Dvorca Rakičan ne predvideva. Ali je sklep, ki so ga izglasovali mestni svetniki iz vseh svetniških skupin, pravno vzdržen in bo obveljal, pa je druga zgodba. Statut namreč določa le, da direktorja imenuje in razrešuje svet javnega zavoda, s soglasjem ustanovitelja, pri čemer natančno določa tudi razloge, zaradi katerih je lahko direktor razrešen pred iztekom mandata. Ravno tako, kot že navedeno, statut določa, da mora svet javnega zavoda pred sprejemom sklepa o razrešitvi pridobiti predhodno soglasje ustanovitelja, seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati mesec dni časa, da se o razlogih izjasni. Morebitno lovljenje postopkovnih napak pri sagi o razreševanju direktorja RIS tako znova ni izključeno, je pa bilo tudi v razpravi med drugim povedano, da bi statut javnega zavoda potreboval prevetritev.

ris-dvorec-rakičan robert-celec mestni-svet mestna-občina-murska-sobota razrešitev damjan-anželj