vestnik

Metki Fujs nagrada za življenjsko delo 

A. Nana Rituper Rodež, 21. 5. 2019
Nataša Juhnov
Metki Fujs so Valvasorjevo nagrado podelili v Narodni galeriji v Ljubljani. 
Aktualno

Zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo Nagrado ji je podelilo Slovensko muzejsko društvo za njene izjemne dosežke na področju muzejstva.

Kot so zapisali v utemeljitvi, je poslanstvo Metke Fujs v vseh vlogah jasno in pozitivno: delovati za muzej(e) tako v lokalnem v širšem pomurskem prostoru kot v mednarodnem prostoru, ohranjati dediščino ter graditi in krepiti dobre človeške odnose. Strokovno širino ji daje nenehno udejstvovanje na lokalnem, regionalnem, zamejskem in mednarodni nivoju.


00d0aed2c35958c06dcd284a58c2d83e
Natasa Gider
Metka Fujs je kot avtorica in soavtorica sodelovala pri številnih razstavah.


Diplomirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti iz zgodovine in sociologije, po študiju se je zaposlila v Pomurskem muzeju, kjer je kot avtorica ali soavtorica sodelovala pri več razstavah, med drugim pri postavitvi stalne razstave leta 1999, za katero je muzej prejel posebno priznanje EMYA - European Museum of the Year Award.

bae784dbcf4f2eaef591b31f1322fe67
Nataša Juhnov
Metka Fujs, Pomurski muzej Murska Sobota.

S prispevki se je udeleževala mednarodnih konferenc ter uredila številne domače in mednarodne strokovne publikacije. Sodelovala je s slovenskimi, avstrijskimi, hrvaškimi in madžarskimi muzeji in jih povezovala. Kot članica številnih strokovnih društev doma in v tujini je opravljala razne naloge. Je dobitnica treh Valvasorjevih priznanj. Med drugim je bila dolgoletna predsednica Skupnosti muzejev Slovenije.

Metka Fujs Pomurski muzej Murska Sobota Valvasorjeva nagrada življenjsko delo