vestnik

Ministri bodo predstavili ukrepe iz novega protikoronskega zakona

STA, 22. 4. 2020
STA
Janša je ocenil, da bo drugi protikoronski zakon z zagotavljanjem likvidnosti omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva.
Aktualno

Pristojni ministri bodo danes dopoldne začeli s predstavitvami rešitev in ukrepov vladnega predloga drugega protikoronskega zakona, ki naslavlja likvidnostne težave podjetij zaradi ukrepov za širjenje epidemije. Predstavili bodo tudi predlagane popravke prvega protikoronskega zakona.

Vlada je na torkovi seji popravila prvi protikoronski zakon za pomoč državljanom in gospodarstvu, na katerega so leteli očitki, da je izpustil nekatere skupine državljanov. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, predlog dodatno opredeljuje nekatere rešitve, s katerimi se popravljajo nejasnosti.

Gre za izredno pomoč samozaposlenim, pomoč znanstveno-raziskovalnim projektom za boj z epidemijo novega koronavirusa, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

Premier Janez Janša je v torek zvečer dejal, da je vlada pri pripravi ukrepov med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev.


S predlaganim drugim protikoronskim zakonom pa vlada zagotavlja državna poroštva za posojila, saj bodo podjetja za oživitev proizvodnje potrebovala dodatne finančne instrumente.


Janša je ocenil, da bo drugi protikoronski zakon z zagotavljanjem likvidnosti omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva. S tem je po njegovih besedah oblikovan dodaten kreditni potencial v vrednosti preko dveh milijard evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije.

Kolegij DZ pa bo danes poleg tega določil časovnico sprejemanja obeh predlogov. Te bi lahko že konec tedna za sejo pripravil odbor DZ za finance, DZ pa predloga obravnaval prihodnji teden. Predstavitve ministrov so napovedane še za četrtek in petek.
vlada koronavirus gospodarstvo ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi