vestnik

Kmalu se bomo poslovili od plastičnih krožnikov in slamic

STA, 18. 7. 2021
Nataša Juhnov
Plastična embalaža.
Aktualno

Ministrstvo za okolje in prostor je za sprejem na vladi pripravilo uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepoved plastičnih proizvodov določa tudi predlog zakona SAB, ki je v prvi obravnavi v DZ prejšnji teden dobil zeleno luč.

S sprejetjem uredbe bi bilo dajanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Sloveniji prepovedano. Gre za pribor - natančneje vilice, nože, žlice in palčke - za krožnike, slamice ter vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke. Prepovedane bi bile plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, izjema bi bili baloni za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Prav tako na trg ne bi bilo dovoljeno dajati posode za živil iz ekspandiranega polistirena, vsebnikov in lončkov za pijačo iz enakega materiala ter proizvodov iz oksorazgradljive plastike. Uredba bi začela veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

beverage-cups-2147903_1920
Pixabay
plastika, kozarec

Vladni predpis bi določil tudi zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. S tem bi bili potrošniki obveščeni tudi o ustreznih možnostih za ravnanje z odpadki iz tovrstnih proizvodov. Označeni bi morali biti higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo. Nadzor nad izvajanjem uredbe bi opravljali tržni inšpektorji, globe za njeno kršitev pa bi segale do 15.000 evrov za pravne osebe, do 5000 evrov za samostojne podjetnike ter do 3000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe oz. samostojnega podjetnika.


Na ministrstvu za okolje in prostor so spomnili, da prepoved določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo zahteva evropska uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Rok za njen prenos v nacionalni pravni red je potekel 3. julija. Ker komisija zamuja s sprejemom določenih izvedbenih aktov in smernic za izvajanje direktive, se je ministrstvo odločilo z uredbo nasloviti le del področja in urediti le vprašanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

plastika
Nataša Juhnov
Plastična embalaža.

Ravno zaradi zamude so svoj predlog zakona o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo pripravili tudi v poslanski skupini SAB. "Namesto vlade smo pripravili zakon, ki je najboljša in najučinkovitejša rešitev, da v naše vode in oceane ne bi zašlo več plastike," je prejšnji teden v DZ dejal Andrej Rajh (SAB). Poslanci so ocenili, da je zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Robert Rožac je v parlamentarni razpravi potrdil, da Slovenija s prenosom direktive zamuja. A s predlogom SAB bi se v slovenski pravni red prenesel le eden od njenih členov, ne pa tudi ostale zahteve. Že takrat je napovedal, da bo vlada problematiko reševala z uredbo, ki naj bi jo sprejela še ta mesec.

vlada uredba plastika odpadki
Kaj zdaj berejo drugi