vestnik

Mitja od Belega tigra še vedno ni dobil svojega denarja 

Timotej Milanov, 25. 5. 2018
Timotej Milanov
Martin Pučko je pred kratkim organiziral tiskovno konferenco, na katero je prišel v spremstvu varnostnikov. 
Aktualno

Še vedno ni znano, kje je 11 tisoč evrov, ki jih je društvo Beli tiger zbralo na dobrodelnem koncertu za Mitjo Šoštariča, na dan pa prihaja vse več podrobnosti o delu predsednika društva Martina Pučka. Ta se je sprva izmikal tudi nakazilu sredstev, ki jih je društvo zbiralo za Lano, deklico s prirojeno genetsko napako, a se je po naši objavi zgodbe njene matere podvizal in nakazal 70 evrov

V ljubljanski družbi Rinz ROS so včeraj zaman čakali na nakazilo gornjeradgonskega društva Beli tiger. Od predsednika društva Martina Pučka niso dobili ne denarja ne podpisane pogodbe, v kateri so po večkratnem izmikanju Pučka v preteklih tednih, da bi prišlo do nakazila sredstev, postavili 24. maj kot zadnji rok za nakazilo. Kot smo že poročali, gre za 11 tisoč evrov - izkupiček dobrodelnega koncerta, ki ga je društvo Beli tiger organiziralo januarja letos v Benediktu, da bi zbrali denar za nakup prilagojenega vozila za Šoštariča. “Nakazila ni bilo. Ne mislimo se več ukvarjati s Pučkom in ga prositi za denar, če denarja ne želi dati, bo že našel nov način za zavlačevanje,” pojasnjuje direktor podjetja Damijan Pavlinec Rinz, ki pravi, da sicer posel peljejo naprej, družba bo namreč izvedla predelavo vozila. “Mitja je povedal, da bo avtomobil v vsakem primeru imel, bo pa zdaj seveda moral zanj porabiti denar, ki bi ga sicer za zdravljenje.” Pučko se na naše klice včeraj in danes ni odzival, prav tako nam novih informacij ni mogel posredovati njegov odvetnik Igor Weindorfer, ki pravi, da včeraj tudi sam ni govoril s Pučkom, prav tako mu ta ni posredoval dokazila o plačilu. “Nimamo več česa povedati, čakamo, da policija konča preiskavo,” pravi Mitjeva mati Olga Šoštarič, že naveličana vsega dogajanja okoli dobrodelnega koncerta v zadnjih štirih mesecih.

image
Sedež društva je v Gornji Radgoni.Nataša Juhnov


Izgovarjal se je tudi glededenarja za Lano Da je Beli tiger očitno res v finančnih težavah, kaže primer nabave komunikatorja za Lano Pfajfer. Gre za dveinpolletno deklico iz celjskega Vrtca Anice Černejeve, ki se je rodila z genetsko napako, zaradi katere ima samo polodstotni vid, ima pa tudi močno epilepsijo, zaradi katere je bila pred kratkim osem dni v komi. Njena mati Sanja Smukavec ji želi kupiti komunikator, napravo, ki bi Lani pomagala pri komunikaciji z okolico. Sama si tega ne more privoščiti, zato je kontaktirala društvo Beli tiger, to ji je priporočila sorodnica, ki ga je našla na facebooku. Kot pravi, jih je kmalu obiskal Pučko, s sabo je za Lano prinesel zvočne igrače, ki jih je nekdo podaril društvu, in na ta način pridobil zaupanje družine, ta pa je nato po njegovih navodilih vodstvo vrtca prosila za priporočilo za nakup komunikatorja. Omenjeni dokument so nato uporabili pri zbiranju sredstev. Tovrstna naprava stane okoli 250 evrov, od tega naj bi po prvotnih informacijah Beli tiger zbral 45 evrov, a denarja Smukavčeva vse do danes ni videla. “Dogovorjena sva bila že v ponedeljek, pa ni prišel. Nato se je izgovarjal, da mi denarja ne more nakazati zaradi medijev. Včeraj sva bila ponovno zmenjenena, najprej je povedal, da bo zamudil eno uro, kasneje se ni več prikazal. Danes mi je spet obljubil, da bo denar prinesel do druge ure popoldne, vendar tega ne verjamem.”
Kmalu po naši objavi je Pučko Smukavčevo obvestil, da ji je nakazal denar in ji poslal fotografijo odrezka položnice. "Nakazal je 70 evrov, čeprav je pred tem trdil, da je bilo zbranih samo 45, še danes pa mi ni predal izpiska, da bi videla, koliko je bilo vsega denarja, ki so ga zbrali za Lano," pravi Smukavčeva, ki si je oddahnila, da je po treh dnevih Pučkovega izgovarjanja končno prišla do denarja za hčerko. "To je grozno, če samo pomislim, da sploh nismo edini, ki jih je želel prinesti okoli," pravi.

image
V društvu Beli tiger so kmalu po naši objavi nakazali denar za Lano.


Dolžni še Sazasu Pri tem prihajajo na dan nove podrobnosti glede sumljivega delovanja društva v preteklosti. Vedno glasnejši so tudi ogorčeni obiskovalci koncerta, ki so namenili denar za Mitjo, nekateri so celo pomagali pri izvedbi koncerta, na facebooku se je pojavila tudi iniciativa Pravica za Mitjo.
Nepravilnosti naj bi se zgodile že pri sami organizaciji omenjenega koncerta, kjer naj bi po besedah nekaterih sodelujočih izvajalcem plačevali kar na roko. To vodja ansambla Šepet Robert Goličnik zanika, kot pravi, je skupina dobila samo denar za potne stroške. “Za dobrodelne koncerte izvajalci ne dobimo plačila za nastop,” pravi. Je pa bil ansambel Šepet prvi, ki je odpovedal nastop na napovedanem dobrodelnem koncertu, ki ga je društvo Beli tiger konec maja pripravljalo v Celju z namenom zbiranja denarja za dnevni center za socialno ogrožene ljudi.
“Ne zdi se mi pošteno, da ljudje ne dobijo denarja, ki ga zbiramo zanje, in nočem, da nas ljudje povezujejo s takimi barabini,” pravi Goličnik, ki je po lastnih besedah po razkritju delovanja društva v medijih sam preveril pri Mitji, ali res ni dobil denarja, nato se je odločil, da skupina odpove nastop v Celju. Kot pravi, so iz istega razloga sodelovanje odpovedali tudi drugi nastopajoči, Pučku pa tako ni ostalo drugega, kot da je koncert odpovedal.

image
Martin Pučko ne da denarja, ki ga je društvo zbralo v dobrodelni akciji.Rozmari Petek


Beli tiger je denar za koncert dolžan tudi združenju Sazas, kjer pojasnjujejo, da združenje organizatorjem dobrodelnih prireditev omogoča delno oprostitev plačila avtorskega nadomestila. Kot pravijo, je društvo Beli tiger prireditev prijavilo pravočasno in pridobilo ustrezno dovoljenje za uporabo avtorsko zaščitenega repertoarja. “Žal organizator nato ni izpolnil svojih zakonsko določenih obveznosti in ni predložil ustreznih dokazil, ki bi pričala o izpolnjevanju pogojev za znižano plačilo avtorskega nadomestila. Združenje Sazas mu je tako izstavilo račun v polni višini v skladu s tarifo. Račun za avtorsko nadomestilo pa do tega zapisa še ni bil poravnan.” Pri tem pri Sazasu ne razkrivajo za kakšen znesek gre.

Beli tiger denar dobrodelnost
Kaj zdaj berejo drugi