vestnik

Mlada pomurska motokrosista v Italiji ostala brez vsega. Kako jima lahko pomagate?

D. N., 15. 3. 2022
Osebni arhiv
Mikiju Fujsu in Denisu Veberiču so v Italiji ukradli kombi, v katerem sta imela motorje, dele za motorje, drugo opremo za motokros ter vse osebne dokumente in stvari.
Aktualno

Miki Fujs iz Gradišča in Denis Veberič iz Spodnjih Ivanjcev sta se 27. februarja odpravila za en teden na treninge motokrosa v Italijo, kjer imajo po mnenju ljubiteljev tega moto športa najlepše proge. Ker sta že več kot deset let tudi sama navdušena motokrosista, so se jima s to potjo uresničile sanje. S kombiniranim vozilom, ki sta si ga izposodila od prijatelja, sta se podala na pot, poleg motorjev in osebnih stvari pa sta imela s sabo še veliko opreme za motorje ter orodja za morebitna popravila na motorju. Sanje, ki sta jih doživljala v resničnosti, so se jima razblinile že tretji dan, saj so jima nepridipravi ukradli vozilo z vsem, kar sta imela s sabo.

"Vsak dan sva bila v drugem mestu, na drugi progi za motokros, kjer sva trenirala. Tretji dan najinega potovanja pa sva si vzela kratek premor. Najprej sva se sestala s prijateljem Romanom Jelenom, nato pa odšla v  središče mesta Pavia, kjer sva bila takrat. Nekaj časa sva iskala v mestu prosto parkirno mesto, ko sva ga le našla na modri coni in sva plačala parkirnino, sva se odpravila na pico do bližnje picerije. Tam sva se zadržala največ eno uro, ko sva prišla ven, pa nisva vedela, ali dobro vidiva. Najinega vozila ni bilo več. Vedela sva, da v Italiji redno vlamljajo in kradejo, vendar sva si mislila, da se ne bo zgodilo nič, saj sva bila v središču mesta, kjer je bilo veliko ljudi, tudi kamere so bile marsikje, vendar pa sva doživela hladen tuš," je dogodek izpred približno dveh tednov opisal Miki Fujs.

miki-fujs, denis-veberič, motokrosista
Osebni arhiv
Mikiju Fujsu in Denisu Veberiču so v Italiji ukradli kombi, v katerem sta imela motorje, dele za motorje, drugo opremo za motokros ter vse osebne dokumente in stvari.

Ker je sam imel v vozilu tudi denarnico, je takoj poklical pristojne banke in preklical vse bančne kartice, nato pa sta s prijateljem poklicala še italijansko policijo. Ko so policisti prispeli, so jima razložili, da se tovrstne stvari redno dogajajo ter da so ju storilci najverjetneje opazovali oziroma bili v njuni neposredni bližini ter si s pomočjo posebne naprave kopirali kodo oziroma ključ, ko sta Fujs in Veberič zaklepala vozilo. "S policisti sva se na kraju dogodka komaj kaj dogovorila, saj niso govorili ne angleško in ne nemško. Po dolgem pregovarjanju so le poslali nekoga, ki je znal vsaj malo angleško, da smo lahko naredili zapisnik, policisti pa so se nato z dvema motorjema še zapeljali po mestu, če bi slučajno kje še zasledili najin kombi. Vendar pa je od prijave do časa, ko so se zapeljali po mestu, minila že skoraj ena ura, zato je upanja, da bi izsledili storilce, bilo zelo malo," še razloži sogovornik. 

Avtodom iščejo italijanski policisti

Mlada pomurska motokrosista sta tatvino avtodoma prijavila italijanski policiji, o kaznivem dejanju pa so italijanski policisti obvestili kolege iz Policijske uprave Murska Sobota. Preiskava po naših podatkih intenzivno poteka, a do zdaj iskanje avtodoma še ni obrodilo sadov.

Sicer so avtodomi zelo priljubljene tarče med tatiči in roparji v Evropi. Predvsem potovanje prek Italije, južne Francije in Španije je že mnogim avtodomarjem pustilo grenak priokus, ko so jih nepridipravi okradli, ali pa jim vozilo celo ukradli.

S prijateljem sta nato ostala v Italiji še dva dni, naslednji dan so tja namreč prispeli njuni prijatelji, s katerimi so sicer imeli že prej dogovorjeno srečanje. Z njimi sta zato odšla do apartmaja, ki so ga imeli rezerviranega, in tam počakala na še enega prijatelja, ki jima je naslednji dan iz Slovenije dostavil Fujsov osebni avtomobil, s katerim sta se odpravila domov. Ob prihodu v Slovenijo sta dogodek prijavila tudi pomurskim policistom, do sedaj pa v zvezi s krajo ni še nič znanega. 

"Vse, kar so nama ukradli, z vozilom vred, z dvema motorjema, z rezervnimi deli za še en motor, z vso opremo ter osebnimi stvarmi in dokumenti, je po prvih ocenah vredno vsaj 50 tisoč evrov, če ne več. Upanja, da bi kaj dobila nazaj, je zelo malo. Prav tako pa prijateljevo vozilo ni bilo zavarovano za krajo, zato mu želiva vrniti denar v vrednosti kombija, to je približno 25 tisoč evrov." 

miki-fujs, denis-veberič, motokrosista
Osebni arhiv
Mikiju Fujsu in Denisu Veberiču so v Italiji ukradli kombi, v katerem sta imela motorje, dele za motorje, drugo opremo za motokros ter vse osebne dokumente in stvari.

Čeprav krivda ni bila na njuni strani, želita 29-letnika prijatelju čim prej vrniti omenjeni znesek. Zato sta se povezala tudi s prijateljem in znanim motokrosistom Timom Gajserjem, ki jima je daroval svojo motoristično opremo, in sicer čelado, škornje, dva dresa in dvoje hlače za dražbo, povezala pa sta se tudi z Avto moto društvom Makovec Racing Team, kamor lahko zainteresirani nakažejo sredstva, ki bodo v celoti namenjena za povračilo stroškov za vozilo, ki sta si ga Fujs in Veberič izposodila pri prijatelju. 

miki-fujs, denis-veberič, motokrosista
Osebni arhiv
Mikiju Fujsu in Denisu Veberiču so v Italiji ukradli kombi, v katerem sta imela motorje, dele za motorje, drugo opremo za motokros ter vse osebne dokumente in stvari.

Na pomoč so jima priskočili tudi v Avto-moto društvu (AMD)Štefan Kovač iz Murske Sobote. Minulo nedeljo so namreč odprli motokros progo v Mačkovcih za motokrosiste, ki so tam opravili trening, dogovorili pa so se, da bodo hkrati zbirali donacije, ki jih bodo v celoti namenili Fujsu in Veberiču. "Za to sva jim res hvaležna." 

Kako lahko motokrosistoma pomagate? 

Denar lahko nakažete na transakcijski račun Avto moto društva Makovec Racing Team, številka računa je SI56 0400 0027 6705 245, kot namen pa navedite Donacija. 

Denar lahko nakažete tudi na tej povezavi. 

Miki Fujs in Denis Veberič sta bila nekaj časa tudi sama člana AMD Štefan Kovač iz Murske Sobote, nekaj let sta se udeleževala tudi dirk za državno in pokalno prvenstvo v motokrosu v amaterski kategoriji, vendar sta s tekmovanji zaradi poškodb prenehala. "Ko si deset let skoraj vsak konec tedna na motorju, s tem ne moreš kar tako prenehati. Ko sedaj odpreva garažo, pa se zdi, kot da nikoli nisva bila motokrosista. Ko si bova finančno nekoliko opomogla in ko bova prijatelju dala denar za kombi, si bova zagotovo znova kupila motorje. Čeprav nama je žal za vse ukradeno, naju najbolj boli to, da so nama s krajo vzeli tudi ves čas in trud, ki sva ga v vseh teh letih vložila v ta šport," je še sklenil Miki Fujs. 

miki-fujs denis-veberič motokrosista kraja italija
Kaj zdaj berejo drugi