vestnik

Mnenje Arsa "zlomilo" plin v Petišovcih?  

Majda Horvat, 27. 6. 2018
Majda Horvat
Globoki plinski vrtini Pg-10  in Pg-11 dajeta premalo plina, zato  je Geoenergo sprožil postopek za pridobitev dovoljenja za njuno ponovno hidravlično stimulacijo. 
Aktualno

Okoljska agencija je ugotovila, da bi načrtovana ponovna stimulacija vrtin na petišovskem plinskem polju imela pomembne vplive na okolje. Kakšna bo zaradi okoljskih zahtev nadaljnja usoda vlaganj v petišovsko plinsko polje?

V zvezi z načrtovano ponovno stimulacijo plinskih vrtin Pg-10 in Pg-11 na plinskem polju v Petišovcih je okoljska agencija Arso družbi Geoenergo 20. junija vročila poziv za izjasnitev, saj je bil v predhodnem postopku ugotovljen pomembni vpliv načrtovanih posegov na okolje. Stranka ima zdaj čas, da o zadevi poda izjavo do 5. julija. V predhodnem postopku se je torej ugotavljalo, ali je za napovedan rudarski postopek potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in si pridobiti okoljevarstveno soglasje


Kot smo že poročali, je agencija Arso marca objavila vlogo družbe Geoenergo, s katero je ta maja lani sprožila postopek za pridobivanje dovoljenja za ponovno globinsko stimulacijo obeh testno delujočih vrtin s hidravličnim lomljenjem. Obe vrtini so namreč na enak način stimulirali že leta 2011, postopki za njuno aktivacijo pa so se začeli oktobra 2016 in se dokončali februarja 2017. Dnevna proizvodnja plina iz obeh vrtin znaša le 40.000 standardnih kubičnih metrov plina, tega pa od novembra 2017 prodajajo hrvaški Ini. S ponovno stimulacijo naj bi se po ocenah Geoenerga ohranila proizvodna zmogljivost vrtin oziroma se povečala na 245.000 standardnih kubičnih metrov.

Geoenergo petišovci posegi na okolje