vestnik

Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec gre v stečaj. Pečečnik ponudil Mörcu vrnitev podjetja za en evro, a ga je zavrnil

D. N., 10. 1. 2024
Žiga Živulović jr./BOBO
Joc Pečečnik je na novinarski konferenci povedal, da gre podjetje Moda Mi&lan v stečaj.
Aktualno

Lastnik podjetja Joc Pečečnik je to povedal na novinarski konferenci, ki je potekala na sedežu družbe Elektronček v Ljubljani.

Kot smo poročali, je posel s Sportino, za katerega sta se vodstvo tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec in njegovi lastniki dogovarjali, dokončno padel v vodo, zato usoda podjetja ni bila znana. V sredo je na novinarski konferenci, ki je potekala na sedežu družbe Elektronček v Ljubljani, ki jo vodi poslovnež Joc Pečečnik, sicer tudi večinski lastnik petrovskega podjetja, povedal, da gre podjetje v stečaj.

moda-mi&lan, stečaj, joc-pečečnik
Žiga Živulović jr./BOBO
Joc Pečečenik je na novinarski konferenci povedal, da gre podjetje Moda Mi&lan v stečaj.

"V 24 mesecih se bo več kot 50 odstotkov sedanjih zaposlenih upokojilo, v 48 mesecih bo teh zaposlenih že 75 odstotkov, zato smo začeli iskati mlade, ki bi jih zaposlili. Preiskali smo celoten bazen, vse šole, zavode za zaposlovanje, vendar tega kadra očitno v Sloveniji ni, tudi interesa očitno ni več. Tukaj se je zato naš voz ustavil. Direktor Marko Hozjan je podjetju Elektronček predlagal stečaj, uprava ga je potrdila, od danes naprej bomo to podjetje dali v stečaj," je povedal Pečečnik. 

moda-mi&lan, gornji-petrovci, proizvodnja, tovarna
Sanja Ulen
Moda Mi&Lan

Dodal je, da so v tem času v podjetje vložili skoraj dva milijona evrov, o čemer smo tudi poročali,  izvedli reorganizacije, uredili ogromno pravno-delovnih razmerij, poravnali nujne terjatve do zaposlenih, delno celo obnovili proizvodnjo, kjer so zamenjali luči, uredili prezračevanje. Izplačali so tudi preostale plače in regres za nazaj, izplačali tekoče plače za november, višina odprtih terjatev pa je danes po besedah poslovneža skoraj enaka višini obveznosti. "Tako da smo mi podjetje pripeljali v bistveno boljšo situacijo, vendar pa nikakor nima perspektive, nima niti kadra."

S podjetjem se je že povezala murskosoboška območna služba Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Kot je pojasnila vodja Stanislava Perčič, sedaj čakajo, da bo stečaj podjetja vložen na sodišče, ki bo imenovalo stečajnega upravitelja, ter da zaposleni dobijo ustrezne sklepe o prenehanju delovnega razmerja. "Ko bodo te sklepe imeli, bomo seveda vsem delavcem pomagali. Izročene jim bodo mape z vsemi informacijami o pravicah, ki jim pripadajo ob prenehanju delovnega razmerja, prav tako bodo razvrščeni v termine, da bodo postopki prijav v evidenco brezposelnih čim hitreje stekli in da bodo urejene tudi vloge za denarno nadomestilo. Ker so potrebe na trgu dela velike, jih bomo hkrati povezali z delodajalci, ki zaposlujejo tovrsten profil," je še povedala sogovornica. Dodala je, da se bo zavod povezal tudi s pristojnim sindikatom zaradi uveljavljanja pravic, ki jih delavci sedaj imajo, predvsem kar se tiče pravice do izplačila neizplačanih plač iz jamstvenega sklada.

Kot je ob tem pojasnil Pečečnik, bo večina delavcev na zavodu prejela skoraj takšen znesek, kot je bilo njihovo mesečno plačilo, prepričan je tudi, da bo v stečajni masi dovolj sredstev za poplačilo vseh dolgov. Kot je še dodal, je nekdanjemu lastniku Milanu Mörcu ponudil vrnitev podjetja za en evro, vendar je ta to zavrnil. 

moda-mi&lan stečaj joc-pečečnik