vestnik

(Joc Pečečnik o dogajanju v Modi Mi&lan) V podjetje ne moremo več vlagati, njegova prihodnost bo težka

Vestnik.si, 20. 12. 2023
Jure Kljajić
Joc Pečečnik je pojasnil nastalo situacijo v podjetju.
Aktualno

Podjetnik Joc Pečečnik, ki je letos pomagal tekstilnemu podjetju Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec z odplačilom dolga, nato pa je postal še večinski lastnik, je pojasnil nastalo situacijo v podjetju.

Izjavo, ki jo je poslalo podjetje Elektronček, ki je v lasti podjetnika Joca Pečečnika, je ta začel z opisom dogajanja v začetku leta. Kot navaja, je takratni lastnik Mode Mi&lan iz Gornjih Petrovec Milan Mörec skupaj z družinskimi člani prišel do Pečečnika in ga prosil za pomoč. "Odločili smo se, da bomo pomagali, saj nam je dotedanji lastnik zagotovil, da potrebujejo med 300 in 400 tisoč evrov kredita ali vložka. Nakazali smo 400 tisoč, da smo pomirili situacijo, ter pokrili zaostanke do zaposlenih, prispevke in regres. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita. Od takrat naprej je šlo vse narobe," razlaga Pečečnik. 

Mörec naj bi mu prikrival prave informacije, sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in predstavljajo neracionalne odločitve za podjejte. "Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300 tisoč evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270 tisoč evrov. To pomoč je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga. Dodali smo mu še 300 tisočevrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki smo ga imenovali na položaj, smo videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile."

Pečečnik je prevzel podjetje, zaposlil novega direktorja in po njegovih besedah vsak mesec zagotavljal 150 tisoč evrov likvidnosti, v vmesnem času pa so iskali ustrezne rešitve. Odločili so se tudi, da bodo v podjetje vložili do 1,5 milijona evrov. 

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Joc Pečečnik je pojasnil nastalo situacijo v podjetju.

Navaja še, da je podjetje iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije, v ta namen so odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje, iskali tudi potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, prav tako na italijanskem in ameriškem. 

"Na ameriškem trgu so z mojo pomočjo našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil, vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja. V celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub temu da smo v Modi Mi&Lan obljubljali nadpovprečne plače. Tukaj se je sodelovanje ustavilo, saj je kupec iz ZDA zahteval garancije za dobavo in kvaliteto. V podjetju tega zaradi kadrovskega manjka nismo bili sposobni izvesti," navaja podjetnik in dodaja, da je podjejte na italijanskem trgu še vedno aktivno, vendar do sedaj niso našli primernega partnerja. Tako je podjetju ostal le domači trg, saj podjetje za svetovni trg v tem trenutku po kakovosti ni dovolj konkurenčno in nima ustrezne kapacitete. 

"Zelo zanimiva pobuda je prišla s strani skupine Sportina Group, in sicer, da bi obnovili blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagan obseg kolekcije bi bil skoraj 3 milijone, kar pomeni, da bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj. Že poleti smo k sodelovanju povabili Lorello Flego, da izbere oblikovalce za kolekcijo Mura 2024 in se nekako pripavljali, da bomo izvedli pogodbo s Sportino. Vsi so se strinjali in bili optimistični, da bomo lahko obdržali podjetje in panogo. V novembru je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine, ob naročilu kolekcije, Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. Ta novica nas je vse skupaj zelo presenetila. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj 3 milijone evrov oblačil, in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali, tudi ko smo jim ponudili plačilni rok 365 dni."

Vendar pa je zadeva po besedah Pečečnika novembra obstala, obupal pa je tudi direktor Marko Hozjan, saj podjetje nima perspektivnih poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro, mesečno pa troši med 150 in 200 tisoč evrov. "Do sedaj jih je zagotavljala moja družba Elektronček, tako smo prišli do porabe 1,5 milijona evrov pomoči, zato smo se odločil, da v podjetje več ne moremo vlagati," je jasen podjetnik, ki je od uprave zahtevala analizo finančnega stanja in potrebne ukrepe glede družbe. Takoj, ko bodo dobili stališče uprave, bodo izvedli potrebne ukrepe. "Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imele za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka. Upravo bomo pozvali, da še enkrat preuči možnost, ali bi družba Sportina Group za svoje naročila kolekcije Mura 2024 lahko uredila finančno garancijo na način, da bo prevzeto blago tudi zares plačala. Pozvali jo bomo tudi, da hkrati išče urgentno rešitev s potencialnimi domačimi in tujimi vlagatelji in partnerji."

867646_128-pececnik
Marko Vavpotič
Joc Pečečnik je pojasnil nastalo situacijo v podjetju.

Zaradi kupcev, ki niso poravnali svojih obveznosti do Mode Mi&Lan, je prišlo do tega, da zaposleni niso prejeli celotnih novembrskih plač, o čemer smo kot prvi poročali v našem mediju. "Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček. Sportino Group na tej točki še enkrat prosim za pomoč. Če bi nam prišli naproti s predlagano rešitvijo, bi podjetju Moda Mi&Lan zares pomagali v teh težkih časih", je še svoj zapis sklenil Joc Pečečnik.

moda-mi&ian gornji-petrovci joc-pečečnik