vestnik

Mrežni talentni center za pomoč mladim pri odločitvi za karierno pot

A. Nana Rituper Rodež, 13. 8. 2021
Ines Baler
Center bi bil namenjen predvsem otrokom zadnjih razredov osnovne šole, s tem da je pri nekaterih smiselno, da se v srednji šoli testi ponovijo.
Aktualno

Želijo si zmanjšati vrzeli med izobraženimi kadri in kadrovskimi potrebami v gospodarstvu

Preden se mladi človek odloči za poklic in ustrezno izobraževanje, je koristno, da poleg ambicij prepozna tudi svoje talente. V ta namen razmišljamo, pove Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice (PGZ), da bi tudi pri nas postavili Mrežni talentni center, ki bi bil namenjen mladim. Ta bi pomagal osnovnošolcem in srednješolcem sprejeti odločitve glede nadaljnjega izobraževanje in karierne poti. Pri nas v Sloveniji, še pove Grah, so te odločitve še vedno prepogosto sprejete brez strokovnega testiranja, kjer bi upoštevali talente mladih, njihove sposobnosti in interese. Gre za skupno idejo več partnerjev, v kateri poleg PGZ sodelujeta še Območna Obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota in Razvojni center Murska Sobota, program pa bi razvili v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in njihovimi strokovnjaki, razloži Grah.

1438282d3a54038c46f55c3460ed38a3
Nataša Juhnov
Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice.

Talentni center bi nastal po vzoru iz sosednje Avstrije, kjer že deluje tovrstni center in se je izkazal kot zelo koristen. Mladi iz Pomurja bi v centru šli skozi 48 postaj, v okviru katerih bi s pomočjo testov in preizkusov za različna področja (od ročnih spretnosti, različnih znanj, intelektualnih sposobnosti do premisleka, ali so jim bliže družboslovna oziroma naravoslovna znanja) odkrivali in prepoznavali, v čem so dobri in najboljši, za kaj imajo smisel in kaj jim še posebno leži. Po opravljenih testih bi prejeli daljše poročilo, dolgo tudi 30 strani, na podlagi katerega bi se lahko lažje odločili glede nadaljnjega šolanja.


Načrtujejo tri enote 

Center bi bil namenjen predvsem otrokom zadnjih razredov osnovne šole, s tem da je pri nekaterih smiselno, da se v srednji šoli testi ponovijo. Najbolj pri tem je pomembno, dodaja Grah, da otroci pri opravljanju preizkusov nimajo občutka, da so se slabo odrezali, ampak jih bolj spodbuja pri delu in opravljanju nalog, da bi s tem dobili čim bolj relevantne in uporabne rezultate. Dejstvo je, da se danes mladi zelo zgodaj odločajo za svojo karierno pot in da imajo pri tem premalo informacij, zato so njihove odločitve glede izobraževanje pogosto prehitre in neustrezne, kar kasneje obžalujejo ali se v tem ne najdejo. Hkrati pa so tudi opazne velike vrzeli med izobraženimi kadri in kadrovskimi potrebami v gospodarstvu.

Idejo o Mrežnem talentnem centru za vzhodno kohezijsko regijo bi radi razvili kot enega od regionalnih projektov za novo finančno perspektivo v letih 2021–2027. Predvidoma bi imel tri enote, poleg murskosoboške, ki bi lahko bila na območju Expana, še v Mariboru in Novem mestu, na preizkuse pa bi lahko prihajali tudi otroci in mladi iz drugih koncev Slovenije.

mrežni-talentni-center murska-sobota pgz robert-grah