vestnik

Murskosoboška davkarija: Bivša direktorica dala odpoved

A. B., 7. 6. 2018
Andrej Bedek
Očitki zoper nekdanjo direktorico FUMS Vlasto Temlin in predsednika danes že propadlega kluba Miroslava Topića se bodo izbrisali.
Aktualno

Vlasta Temlin, ki je dvajset let vodila davčni/finančni urad Murska Sobota, novembra 2016 pa je bila razrešena zaradi nogometno-davčne afere Mura 05, je prekinila delovno razmerje z davkarijo, so potrdili na Fursu. Pregon proti njej zaradi izdaje lažnega davčnega potrdila nogometnemu klub pa je zastaral.

Stojan Glavač iz službe za odnose Finančne uprave republike Slovenije (Furs) je potrdil, da Vlasta Temlin, nekdanja direktorica Finančnega urada Murska Sobota (Fums), ni več zaposlena na Furs. Temlinova si je po naših informacijah novo zaposlitev našla v gospodarstvu. Fums, še prej pa Davčni urad Murska Sobota, je vodila kar 20 let.


df4937e6751a48a19c26d0c33d2b9a12
Nataša Juhnov
Vlasta Temlin se je poslovila od službe na davkariji.

Po vložitvi obtožnice razrešena

Temlinova je bila sicer novembra 2016 razrešena kot direktorica FUMS, potem ko je ptujsko tožilstvo proti njej vložil obtožnico, v kateri ji je bilo očitano, da je presegla svoje pravice in zlorabila položaj, ko je 29. maja 2012 domnevno usmerjala izdajo ponarejenega davčnega potrdila Muri 05. Urad je izdal potrdilo, da so bili plačani vsi prispevki in davki z datumom 14. maj 2012, čeprav so bili poravnani šele 29. maja 2012. Topić pa naj bi jo bil k temu napeljeval, saj je tako zagotovil možnosti za nadaljnje delovanje kluba.


Kljub dvema obsodilnima sodbama na prvostopenjskem sodišču pa sta obtožena v primeru Izdaja davčnega potrdila Muri 05 nedolžna. Devetindvajsetega maja je namreč nastopilo zastaranje - in ker zadeva ni doživela pravnomočnega epiloga, se bodo očitki zoper nekdanjo direktorico FUMS Vlasto Temlin in predsednika danes že propadlega kluba Miroslava Topića izbrisali.

Uradniki pravnomočno obsojeni

Nekdanjo prvo soboško davkarico Vlasto Temlin so začeli preiskovati decembra 2014, ko so policijski nadzorniki iz Ljubljane pregledali postopke murskosoboške policije v primeru preiskovanja domnevnih nepravilnosti med izdajo potrdila. Nadzor nad delom kriminalistične policije je namreč našel pomanjkljivost, ker že prvič, ko so ovadili tri uslužbence tukajšnjega davčnega urada, niso opravili pogovora s Temlinovo. Ptujsko tožilstvo je obtožnico vložilo novembra 2016, torej deset mesecev kasneje, kot so bili na okrajnem sodišču v Murski Soboti nepravnomočno že obsojeni trije uslužbenci soboškega davčnega/finančnega urada: Tatjana Gyergyek, Avgust Zakojč in Štefan Koltaj. Gyergyekova je bila obsojena na pet, Zakojč in Koltaj na štiri mesece pogojne zaporne kazni, to sodbo je mariborsko višje sodišče potrdilo.
Vlasta Temlin furs Mura 05 sodba tožilstvo