vestnik

Na Cankovi sklenili Pleteršnikove dneve

Vestnik.si, STA, 15. 9. 2023
Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija
Simpozij
Aktualno

Sazu, Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik, strokovni odbor za slovenski jezik Maksa Pleteršnika, Občini Brežice in Cankova ter Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija so v četrtek sklenili znanstveno srečanje ob obletnici smrti slovaropisca Maksa Pleteršnika. Zadnji dan simpozija je bil prekmursko obarvan.

Tridnevni simpozij se je s predstavitvami znanstvenih prispevkov začel v Pleteršnikovem rojstnem kraju Pišece, nadaljeval na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (Sazu) v Ljubljani in končal na Cankovi. Tam so si udeleženci najprej ogledali obnovljeno rojstno hišo Avgusta Pavla in se seznanili z njegovim življenjem in delom.

občina-cankova, občinski-praznik, avgust pavel, rojstna hiša
Ines Baler
Udeleženci so si najprej ogledali obnovljeno rojstno hišo Avgusta Pavla in se seznanili z njegovim življenjem in delom.

Na simpoziju so so osvetlili prekmurski jezik kot knjižni jezik, pregledali prekmursko narodopisje in prekmursko živalsko frazeologijo ter predstavili raziskovanje Cankarjevega besedja. Ob tem so se poklonili tudi življenju in delu Števana Küzmiča ter predstavili Slovar stare knjižne prekmurščine.



Franci Just in Štefan Kardoš sta predstavila tudi novo knjigo Smo z nami, smo z njimi, ki jo je Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja pripravilo ob 300-letnici Küzmičevega rojstva, 150. obletnici smrti Janoša Kardoša in 100-letnici rojstva Frenka Bükviča. Poleg navedenih knjiga predstavlja versko, jezikovno in kulturno dediščino prekmurskih evangeličanov od 18. do 20. stoletja na način vodnika po štirih kolesarskih poteh.

cankova, pleteršnikovi-dnevi
Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija
Simpozij

Da bo del simpozija tudi na Cankovi, so se po besedah predsednika organizacijskega odbora simpozija, profesorja Marka Jesenška odločili iz več razlogov: ker letos mineva 300 let od rojstva Števana Küzmiča, ker so na Cankovi obnovili Pavlovo rojstno hišo in so jo s tem želeli tudi vsebinsko napolniti in ker je bil Avgust Pavel povezovalec Slovencev, Madžarov in Avstrijcev in najboljši posrednik Ivana Cankarja.

cankova, pleteršnikovi-dnevi
Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija
Simpozij


Tudi Pleteršnik, čeprav sam nikoli ni prišel ne na Cankovo ne v Prekmurje, je pomembno povezan s prekmurskim prostorom. "Imel je odlične informatorje iz Prekmurja, ki so mu približali prekmursko narečje in Pleteršnik je bil prvi med slovenskimi slovaropisci, jezikoslovci, ki je v drugi polovici 19. stoletja razumel, da je prekmurski knjiži jezik nekoč obstajal, da to ni bil narečje, ampak da so bile objave, najprej cerkvenih in potem tudi necerkvenih besedil pisane v jeziku, ki je imel knjižno normativnost. In to normativnosti je Pleteršnik sprejel in je ta knjižni del uvedel v svoj slovar," je še povedal Jesenšek.

simpozij jezikoslovje obletnica cankova pleterniškovi-dnevi