vestnik

Na letovanje v Baško 581 pomurskih otrok 

A. Nana Rituper Rodež, 4. 5. 2018
Igor N.
Otroke iz Pomurja odpeljejo na zdravstveno letovanje v Baško. 
Aktualno

Za zdravstveno letovanje otrok, šolarjev in mladostnikov iz Pomurja je v petih terminih na voljo 581 postelj. So pa letovanje skrajšali za en dan in ga tako prilagodili razpisom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Otroci bodo tako v Baški na otoku Krk na Hrvaškem preživeli deset nočitev in enajst dni.

Razpisanih mest za letovanje je dovolj, je povedala Nataša Klepec, predsednica DPM Murska Sobota ter razložila, da je običajno v Murski Soboti nekoliko več povpraševanja, v ljutomerski pa manj, potrebe pa med seboj sproti uskladijo. »Ker pa se pri zdravstvenem letovanju ne upošteva socialni kriterij, ampak le zdravstveni, skušamo letovanje na morju omogočiti še otrokom iz materialno šibkejših družin, ki ne izpolnjujejo zdravstvenih pogojev,« pove. Zato iščejo tudi druge donatorje in preko različnih dobrodelnih akcij vsako leto še okoli 40 otrok odpeljejo na morje ali jim pomagali plačati vsaj del letovanja. Pri tem jim pomagajo različne organizacije, občine, posamezniki, DPM Slovenije in drugi. Otroci pa lahko gredo na letovanje tudi samoplačniško, v tem primeru starši plačajo polno ceno.


b313a1d84f56d52ea3b78b3ce4f6715a
Nataša Juhnov
Nataša Klepec: "Trudimo se, da poleg zdravstvenega letovanja, letovanje na morju omogočimo tudi otrokom iz socialno šibkejših družin."


Pravilnik sicer predvideva, da se lahko na zdravstveno letovanje, ki ga v veliki meri sofinancira zdravstvena zavarovalnica, prijavijo otroci in mladostniki, od 5. do 19. leta starosti. Pogoj pa je, da imajo v obdobju od 25. februarja 2017 do 16. februarja 2018 vsaj dva zapisa v medicinski dokumentaciji, napotnico pa jim izda osebni zdravnik otroka oziroma pediater. Ekonomska cena letovanja znaša 350 evrov, od tega zdravstvena zavarovalnica krije 260 evrov, razliko pa prispevajo starši.

fa2481d3962ec2e98b11df788b5a8db1
Marko V.
Zdravstveno letovanje otrok.


Glavni koordinator zdravstvenega letovanja otrok iz Pomurja, ki poteka v Otroškem počitniškem domu v Baški, je Društvo prijateljev mladine Murska Sobota (DPM MS). Letovanje organizirajo skupaj z DPM Gornja Radgona, Občinskim društvom prijateljev mladine Ljutomer in Društvom za napredek kulture iz Lendave, ki vsaka po svojih upravnih enotah poskrbijo za organizacijo in zbiranjem prijav v njim določenih terminih. Za ljutomerske otroke je na volj termin od 1. julija do 11. julija, za lendavske od 11. do 21. julija, za otroke iz območja Murska Sobota sta na voljo dve izmeni, in sicer od 21. do 31. julija in od 31. julija do 10. avgusta, za gornjeradgonske otroke od 10. do 20. avgusta.

zdravstveno letovanje Društvo prijateljev mladine Murska Sobota baška