vestnik

Na teh lokacijah poteka zbiranje pomoči za prizadete v poplavah

Vestnik.si, 9. 8. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Številne organizacije, podjetja, društva in posamezniki v teh dneh pripravljajo zbiranje pomoči za tiste, ki so v poplavah izgubili imetje ali utrpeli kakršnokoli škodo. Spodaj objavljamo seznam, kje vse poteka zbiranje, in ga bomo sproti dopolnjevali.

V gasilskem domu Vanča vas prostovoljci od srede do nedelje med 16. in 19. uro zbirajo pomoč za koroško regijo, ki je bila v poplavah med najbolj ogroženimi. Zbirajo hrano z daljšim rokom trajanja in hrano za otroke, trajno mleko, pijačo, sredstva za osebno higieno, toaletni papir, detergente in ostala čistila, rokavice, vrečke za smeti, rjuhe, brisače, igrače in knjige za otroke, postelje, kuhinjske stole, orodja. Prostovoljci naprošajo, da se zaradi lažjega transporta pomoč prinese v kartonskih škatlah, v kolikor je to mogoče. Kot je zapisala Tanja Kuhar, bodo prevzeti predmeti predani Civilni zaščiti v Dravogradu, slednji pa bodo stvari porazdelili najbolj ogroženim družinam in osema na Koroškem. 

Poročali smo že, da zbiranje pomoči za Koroško organizira tudi prostovoljec Boris Muhič. Prevzemna mesta so v gasilskem domu Murska Sobota (v sredo in četrtek med 15. in 20. uro), v Krogu (v sredo in četrtek med 10. in 20. uro), v Radencih (v sredo in četrtek ves dan), v Razkrižju (v sredo in četrtek po dogovoru), v Turnišču (v sredo in četrtek v večjem delu dneva), v gasilskem domu v Stari Novi vasi (v sredo in četrtek ves dan). 

Pomoč zbira tudi Osnovna šola Gornja Petrovci. V tamkajšnjem vrtcu bodo zbirali otroške plenice, vlažilne robčke, vodo in suho otroško hrano. Stvari lahko prinesete v vrtec do četrtka 10. avgusta, nato jih bodo dostavili do vrtca Ravne na Koroškem, kjer jih bodo gasilci in vojaki posredovali naprej. 

Evangeličanska humanitarna organizacija Podpornica zbira denarna sredstva, ki bodo namenjena pomoči prizadetim v poplavah. Sredstva lahko nakažete na EHO - Podpornica, Slovenska ulica 17, 9000 Murska Sobota; TRR: SI56 0249 6008 9536 543, namen: Poplave 2023, sklic: SI00 2023-8, BIC banke: LJBASI2X, koda namena: CHAR

Škofijska karitas Murska Sobota vsak delovni dan med 9. in 13. uro zbira zapakirano hrano, higienske pripomočke, čistilna sredstva, krtače in krpe za čiščenje, posteljnino, brisače, papirnate brisače, damske vložke, otroške plenice, metle in lopate. Darujete lahko tudi finančna sredstva. Nakažete jih lahko na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761, koda namena: CHAR, namen: Pomoč poplave, sklic: SI00 624, Swift BIC koda: LJBA SI2X. 



Tudi Rdeči križ Slovenije ima vzpostavljen račun za zbiranje pomoči. Sredstva lahko nakažete na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0310 0123 4567 891, sklic: 0096875, namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. Pošljete lahko tudi SMS s ključno besedo UJMA5 ali UJMA10 na 1919. 

V vaškem domu v Černelavcih Svet krajevne skupnosti Černelavci in Gasilsko društvo Černelavci vsak dan med 15. in 17. uro zbira nujne potrebščine za gospodinjstvo, opremo in pripomočke. Pomoč bo preko humanitarnih organizacij poslana na Koroško.


Zbiranje pomoči za Koroško organizira tudi Civilna zaščita Občine Veržej. Akcija poteka 10. in 11. avgusta med 15. in 20. uro v prostorih gasilskih domov v Veržej, Bunčanih in Banovcih. 

Zbiranje pomoči za prizadete v poplavah organizirata tudi Občina Rogašovci in Gasilska zveza Občine Rogašovci. Zbiranje najnujnejših potrebščin bo potekalo v petek, 11. avgusta med 17. in 20. uro v vaško-gasilskem domu Nuskova. 

Gostilna Texas iz Svetega Jurija ob Ščavnici zbira sredstva za Kamp Menina. 

Društvo prijateljev mladine Sveti Jurij ob Ščavnici zbira seno, silažno krmo, za kmetije, ki so ostale brez hrane za živali. Informacije najdete pri Blažu Novaku (031 290 593). 

Če veste še za kakšno lokacijo, nam jo lahko sporočite na vestnik@vestnik.si in dodali jo bomo na seznam. 
zbiranje-pomoči poplave slovenija