vestnik

Na Tišini obljubljal razcvet drevesničarstva, a še trave ni pokosil

Majda Horvat, 28. 4. 2024
Jure Kljajić
Sadik že zdavnaj več ne prodajajo, saj so zrasle v drevesa.
Aktualno

Kmetijski sklad odpovedal pogodbo najemniku.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) je podjetju DE-NE investicije iz Markovec pri Ptuju 18. marca poslal obvestilo, da nepreklicno prekinja zakupno razmerje za zemljišča na območju Tišine, kjer je v preteklosti uspešno delovala drevesnica z dolgoletno tradicijo. Do zakupa je prišlo leta 2015, ko je omenjeno podjetje z nakupom nekaj objektov in zemljišč v stečajnem postopku podjetja Semesadike Mengeš pridobilo tudi vse pravice iz zakupne pogodbe. Ta je bila sklenjena leta 2009 za dobrih deset hektarjev zemljišč v državni lasti.

Razlog za razdrtje zakupne pogodbe so odločitve kmetijskega inšpektorja, ki je v dveh postopkih ugotavljal, da uporabnik zemljišč ni obdeloval kot dober gospodar. Kmetijski inšpektor je zavezancu dvakrat izdal odločbo za odpravo zaraščenosti, česar ta v odrejenem roku, to je do konca lanskega leta, ni izpolnil. Inšpektor je zato uvedel izvršilni postopek. Zakupnik je bil večkrat opozorjen tudi od sklada, saj ni izpolnjeval pogodbenih obveznosti. »Posledica naštetega je bila, da sklad s podjetjem DE-NE investicije zakupne pogodbe ni podaljšal,« so za Vestnik pojasnili na SKZG.

drevesnica-tišina, zapuščena
Jure Kljajić
Propadli so tudi objekti drevesnice.


Lastnik družbe DE-NE investicije Bojan Brus, katerega ime je povezano tudi z nakupom hotela pri Mali Nedelji, se na naše klice oziroma sporočila ni odzval. Miran Milošič, ki je bil prav tako soudeležen pri nakupu drevesnice in je natanko pred šestimi leti za naš medij zagotavljal, da bo drevesničarstvo na Tišini znova oživelo, pa informacije o prekinitvi zakupne pogodbe s skladom ni imel. Pogovor z nami je končal zelo hitro. Tako smo ostali brez odgovora na vprašanje o podzakupu, kar za skladova zemljišča ni dovoljeno. Del zemljišč namreč nekdo obdeluje. S pridobljenim zemljiščem novi lastnik, ki se na drevesničarstvo ali katero drugo kmetijsko dejavnost sploh ni spoznal, pričakovano ni ravnal skrbno in je dopustil, da so sadike zrasle v drevesa, vse skupaj pa v goščo, zaradi česar je ukrepal kmetijski inšpektor.

Ob tem spomnimo, da je takrat, ko je podjetje Semesadike Mengeš pred stečajem zaradi neizplačanih plač ostalo brez delavcev, Majda Cipot iz Rankovec, ki je tišinsko drevesnico strokovno vodila trideset let, razmišljala o vrnitvi v podjetje, vendar ponujeni pogoji za partnerstvo z lastniki zanjo niso bili sprejemljivi. Prav tako je sama hodila na sklad ter iskala informacije o možnosti najema zemljišč, na katerih bi potem sama s svojo ekipo delavcev nadaljevala drevesničarstvo, vendar so jo tam odslovili, češ da je najemna pogodba še veljavna. Tako so ji dejali, kljub temu da najemnik takrat že nekaj časa ni poravnaval svojih obveznosti do SKZG.

drevesnica-tišina, zapuščena
Jure Kljajić
Drevesnica Tišina.



Nekdo bi moral kazensko odgovarjati

Območje nekdanje drevesnice je opredeljeno kot najboljša kmetijska zemljišča, kar je navedeno tudi v občinskem prostorskem načrtu Občine Tišina. Prav zato občina nekih načrtov za spremembo namembnosti zemljišč nima, saj sprememb namembnosti ne bi dosegla, za to pa tudi ni neke potrebe, pravi tišinski župan Franc Horvat. Kajti na območju občine je prostih blizu 600 zazidljivih parcel. »Bile so neke zamisli, da bi na zemljiščih, o katerih teče beseda, uredili stanovanjsko naselje, vendar je kaj takega nerealno pričakovati ob tolikšnem številu prostih zazidljivih parcel,« pove Horvat.

Lokalna skupnost torej za območje nima nekih namenov, pričakuje pa, da sklad s temi zemljišči ravna kot dober gospodar, česar po mnenju župana doslej ni počel. Ob tem da se je drevesnica v veliki meri zarasla, je nekdo zanemaril tudi vzdrževanje namakalnega sistema, za kar bi moral nekdo kazensko odgovarjati, meni župan Občine Tišina. Ključna napaka je bila storjena že takrat, ko je bila v stečajnem postopku najemna pogodba družbe Semesadike Mengeš avtomatsko prenesena na kupca nepremičnin stečajnega dolžnika, čeprav stečajni dolžnik, kot že rečeno, nekaj let skladu sploh ni plačeval zakupnine. Kljub temu sklad pogodbe ni prekinil, zaradi česar so bile potem vse pravice prenesene na kupca stečajnega premoženja. »Nekdo torej svojega dela ni opravil,« je jasen Horvat.

drevesnica-tišina, zapuščena
Jure Kljajić
Drevesnica Tišina.


Kdaj bo sklad objavil razpis za oddajo omenjenih zemljišč v skupni velikosti deset hektarjev novemu zakupniku? »Sklad bo preučil možnosti, na kakšen način bi bilo najbolj gospodarno ponuditi našteta kmetijska zemljišča v ponovni zakup. Ponudba bo pripravljena po zaključenem inšpekcijskem postopku proti nekdanjemu zakupniku in sanaciji zemljišč v najkrajšem možnem času,« so nam sporočili. Za odstranitev zarasti bo poskrbel sklad sam, kar pa bo lahko naredil šele po dokončanem inšpekcijskem postopku.

Zakupnikov pa verjetno ne bo težko dobiti, saj so zemljišča prvovrstna, območje je zaokrožena celota in še vedno opremljeno z namakalnim sistemom, ki bi ga bilo treba sicer obnoviti. »Prav zato bi tu lahko vzniknila tudi vrtnarska dejavnost,« je prepričan tišinski župan Franc Horvat.

drevesnica tišina