vestnik

Na večini upravnih enot stavka do preklica ob razširjenem naboru nujnih nalog

Vestnik.si, STA, 15. 5. 2024
Vanesa Jaušovec
Upravna enota
Aktualno

Zaposleni na upravnih enotah bodo danes znova stavkali. Stavki, ki je doslej potekala ob sredah, so se pridružile skoraj vse upravne enote. Na večini nameravajo od danes dalje stavkati do izpolnitve zahtev. So pa z ministrstva za javno upravo načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki se morajo opravljati tudi med stavko.

Zaposleni na upravnih enotah so že dlje časa nezadovoljni. V Sindikatu državnih organov Slovenje opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Enodnevni opozorilni stavki sedmih upravnih enot novembra lani je konec januarja letos sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 od skupno 58 upravnih enot.

V aktualni stavki, ki je bila doslej omejena na srede - današnja je že deveta -, so sodelovale skoraj vse upravne enote. Ker z vladno stranjo v pogajanjih niso dosegli napredka, so se na večini upravnih enot odločili, da stavka odslej ne bo več omejena le na srede, ampak bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev. 

Po zadnjih podatkih ministrstva za javno upravo so takšno odločitev sprejeli na 35 upravnih enotah, še na 16 se jim nameravajo pridružiti ob sredah, sedem upravnih enot pa v stavkovnih aktivnostih ne bo sodelovalo.V sindikatu opozarjajo, da se ministrstvo za javno upravo še vedno ni primerno lotilo resnega in učinkovitega reševanja preobremenjenosti upravnih enot, kadrovskega primanjkljaja in slabega materialnega položaja javnih uslužbencev upravnih enot. Tako v sindikatu, kot so zapisali, "vse bolj prevladuje mnenje, da gre za namerno ignoranco in zavlačevanje".

Kritični so tudi do seznama "nujnih del in nalog", ki jih morajo zaposleni na upravnih enotah opravljati tudi med stavko. Menijo, da bi morali sezam nujnih nalog izdati načelniki upravnih enot, a so ti zgolj prepisali seznam, ki so ga 10. maja prejeli z ministrstva za javno upravo. "To je prepoved stavke, zahtevajo, da se opravljajo praktično vse naloge," ugotavlja predsednik sindikata Frančišek Verk, ki napoveduje, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da obranijo pravico do stavke.


Minister za javno upravo Franc Props je ob torkovem obisku upravne enote Hrastnik dejal, da je stavka legitimna pravica. Prepričan pa je, da bodo načelniki upravnih enot poskrbeli, da bodo zagotovljene vse storitve, ki jih državljani potrebujejo tudi v času stavke. Minister je dejal, da potekajo pogajanja z vsemi sindikati javnega sektorja in da bodo v tem tednu znova tudi stebrna pogajanja, kjer sodelujejo tudi sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah, ki jih bodo na ločene pogovore znova povabili prihodnji teden.

Iz Upravne enote Murska Sobota so sporočili, da bo stavka trajala vsak dan do preklica oziroma izpolnitve stavkovnih zahtev. Stranke se bodo v tem času lahko posluževale le najnujnejših storitev, katerih neizvajanje bi ogrozilo življenje, premoženje ali zdravje ljudi ali zaradi katerih bi nastala druga nepopravljiva škoda. 

uprava stavka