vestnik

Naj prostovoljski projekt leta 2019 je projekt Vida. Med prejemniki priznanj tudi Prlek Zvonko Polanič

Vestnik, STA, 27. 11. 2020
YouTube
Letos so s prostovoljci in organizacijami posneli videe, v enem izmed njih je prostovoljce nagovoril tudi Pahor.
Aktualno

Zaradi epidemioloških razmer v Mladinskem svetu Slovenije letos niso pripravili razglasitve prejemnikov, posneli pa so videe o projektih. Prostovoljce je v njih nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, so sporočili iz Mladinskega sveta Slovenije.

Med naj prostovoljci tudi Prlek Zvonko Polanič
Naj prostovoljca v kategoriji do 19 let sta postala Kristjan Veber, ki ga je zaradi aktivnosti v lokalnem okolju predlagal Celjski mladinski center, in Nives Žlof Androjna, ki je nudila učno pomoč otrokom priseljencev. V starostni skupini od 20 do 29 let sta priznanje prejela Miha Ivanetič, ki vodi lokalno skupino skavtov in projekt Luč miru iz Betlehema, ter Blažka Tana Logar, ki jo je zaradi sodelovanja v več mladinskih aktivnostih predlagal Javni zavod Mladi zmaji.

V starostni skupini nad 30 let pa sta priznanje prejela Zvonko Polanič iz Cezanjevec, ki v Prlekiji mladim predstavlja prostovoljstvo in vanj vnaša medgeneracijsko sodelovanje, ter Stanislava Žargar, ki z gluhoslepimi dela kot tolmačica, vodi usposabljanja in sodeluje pri rehabilitaciji.

127737122_3120225134749919_1417014028863017405_o
Mladinski center Prlekije
Zvonko Polanič

Letos je prispelo 177 prijav, od tega 128 za posameznike in 49 za projekte, so zapisali v sporočilu za javnost.
Naj prostovoljski projekt 2019 je projekt Vida
Naziv Naj prostovoljski projekt 2019 je prejelo društvo Humanitarček za projekt Vida. Z objavljanjem življenjskih zgodb starostnikov so prebivalce ozaveščali o položaju in stiskah starostnikov. Gre za odmeven projekt, dosegel je širok krog izvajalcev, vanj je bilo vključenih več kot 700 prostovoljcev. Ključni namen projekta je bil spodbuditi ljudi, naj se ozrejo okoli sebe in pomagajo starejšim iz svojega okolja, so zapisali.

Naj mladinski projekt za leto 2019 je postal Živa knjižnica - Ne sodi knjige po platnicah! v izvedbi Društva informacijski center Legebitra. Z njim so izvajalci prispevali k ozaveščanju o človekovih pravicah, predsodkih in stereotipih.

Posebno priznanje pa je prejel projekt Gora rocka 2019, ki ga je pripravilo Športno društvo Šentviška gora. Vsako leto pripravijo festival, s katerim zbirajo sredstva za različne projekte in organizacije. V letu 2019 je tako vas s 100 prebivalci gostila 12.000 udeležencev, zbrali pa so 27.000 evrov.

Borut Pahor jih je nagovoril preko videa 
Zaradi epidemioloških razmer letos niso pripravili razglasitve prejemnikov. Običajno je prireditev potekala junija na Brdu pri Kranju, prireditev pa je gostil častni pokrovitelj natečaja predsednik republike Pahor. Letos pa so s prostovoljci in organizacijami posneli videe, v enem izmed njih je prostovoljce nagovoril tudi Pahor. Spomnil se je minulih prireditev, na katerih je bila dvorana polna prostovoljcev. "Te trenutke si bom za vselej zapomnil. In mi predstavljajo nek poseben navdih, ki je zelo dragocen," je dejal. Poudaril je, da se je z epidemijo covida-19 marsikaj spremenilo. "Prišla je nova bolezen, spremenila je naša življenja, ni pa spremenila naše človečnosti in ljubeznivosti. Ko smo se znašli v stiski, ste nam ponudili roko," je izrazil hvaležnost. Dotaknil pa se je tudi prihajajočih se praznikov. "Zaradi vas bodo lepši in srečnejši za marsikoga. Številne ste navdihnili, da so sledili vašemu zgledu in komu polepšali praznični čas," je povedal.
prostovoljstvo nagrada družba predsednik republika
Kaj zdaj berejo drugi