vestnik

Največ okužb s kampilobaktrom in salmonelo ponovno zabeležili v Pomurju

STA, Vestnik.si, 3. 2. 2024
Sašo Švigelj
Po podatkih NIJZ je za kampilobakteriozo zbolelo največ otrok do prvega leta starosti, za salmonelozo pa odraslih med 65 in 74 let.
Aktualno

Po podatkih NIJZ je bilo letos do začetka tega tedna prijavljenih 43 primerov kampilobaktrskih in 13 primerov salmonelnih okužb. Enako kot lani so največ primerov obeh okužb zabeležili v pomurski statistični regiji. Za kampilobakteriozo je zbolelo največ otrok do prvega leta starosti, za salmonelozo pa odraslih med 65 in 74 let.

Število prijavljenih primerov okužb s kampilobaktrom in salmonelo je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) skozi leta nihalo, je pa število okužb s salmonelo ob koncu leta 2022 poskočilo. Na višku je bilo zabeleženih nekaj manj kot 100 okužb. Tudi lani so na NIJZ zabeležili en izbruh s salmonelo.

Bakterija kampilobakter povzroča eno najpogostejših bakterijsko povzročenih črevesnih nalezljivih bolezni pri ljudeh po vsem svetu - kampilobakteriozo. Kampilobakterioze se pri ljudeh večinoma pojavljajo posamično. Število obolenj je največje v toplejših mesecih leta. ot vzrok za nastanek kampilobakterioz je najpogosteje navedeno uživanje toplotno nezadostno obdelanega perutninskega mesa, pa tudi nepasteriziranega mleka in pitne vode brez priprave, navaja NIJZ.

Lani so prejeli 1093 prijav kampilobakterioze (1140 prijav v letu 2022). Zbolelo je 467 žensk in 626 moških. Najvišja stopnja obolevnosti je bila pri otrocih do prvega leta starosti. Največ okužb so zabeležili na vzhodu države. V bolnišnici so zdravili 307 ljudi, so zapisali na spletni strani.

Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami, navaja NIJZ.

Zabeležili so tudi 262 prijav salmoneloze (415 prijav v letu 2022). Lani je zbolelo 121 žensk in 141 moških. Najvišja stopnja obolevnosti je bila pri otrocih med prvim in četrtim letom starosti. Največ okužb so zabeležili prav tako na vzhodu države, najmanj pa v primorsko-notranjski regiji. V bolnišnici so zdravili 92 ljudi.

nijz bolezen salmonela kampilobakterioza okužbe