vestnik

Največja slovenska naložba na Madžarskem, ki ima tudi prekmurski pridih: Prisluhnili so zahtevam lokalnega okolja

Rok Šavel, 21. 9. 2023
Osebni arhiv
Med ustanovitelji podjetja Andrada je tudi Peter Tibaut iz Moravskih Toplic, ki v podjetju opravlja funkcijo izvršnega direktorja.
Aktualno

Podjetje Andrada, ki so ga na Madžarskem ustanovili slovenski avtomobilski podjetniki, med njimi tudi Peter Tibaut iz Moravskih Toplic, je umaknilo vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za tovarno za reciklažo baterij za električne avtomobile na Madžarskem.

Več slovenskih podjetnikov, strokovnjakov in avtomobilskih podjetij, med njimi direktor Hidrie Holding Iztok Seljak, Pomurec Peter Tibaut, sicer doma iz Moravskih Toplic, TAB Mežica in ACH Invest, so nedavno na Madžarskem ustanovili podjetje Andrada, ki se bo v Alsozcolci na severu države, okoli 500 kilometrov oddaljeno od Murske Sobote, ukvarjalo z reciklažo baterij za električne avtomobile. V prvi fazi bodo v projekt vložili 25 milijonov evrov, do konca naslednjega leta pa nameravajo zaposliti 200 oseb. Madžari bodo k projektu primaknili 4,7 milijarde forintov, kar je okoli polovica načrtovane prve investicije, po navedbah madžarskega zunanjega ministra Petra Szijarta pa gre za največjo slovensko naložba na Madžarskem. Tovarna, vredna 10 milijard forintov, bo imela zmogljivosti reciklaže 10.000 ton baterij letno. Gre za največje kapacitete v Evropi.

Opozicija predlagala referendum


Investicija pa ne poteka povsem brez težav, saj je madžarska opozicijska ekološka stranka Politika je lahko drugačna (LMP) v začetku septembra predlagala referendum, na katerem bi se prebivalci mesta Alsozcolca opredeljevali do tovarne, ki jo nameravajo zgraditi slovenski investitorji. V stranki so madžarski vladi Viktorja Orbana očitali, da postavlja interese vlagateljev pred varstvo okolja. Slovenski vlagatelji oziroma madžarsko podjetje v njihovi lasti pa so prisluhnili pomislekom lokalnega okolja.

"Andrada, madžarsko podjetje v lasti slovenskih avtomobilskih podjetnikov, se je s posluhom do zahtev lokalne skupnosti, nevladnih organizacij in ostalega deležniškega okolja odločilo bistveno dopolniti vlogo za okoljevarstveno dovoljenje. V družbi želijo s tako dopolnjeno vlogo doseči najvišje varnostne in okoljske standarde. Po pridobitvi dovoljenj bo Andrada v kraju Alsózsolca na severu Madžarske vzpostavila visokotehnološko recikliranje litij-ionskih baterij in tehnološkega odpada giga tovarn, s čimer bo pomembno prispevala k trajnosti te proizvodnje in širše elektro mobilnosti. Podrobnosti o sami tehnologiji in poslovnih načrtih bo Andrada predstavila po pridobitvi vseh dovoljenj," so danes sporočili iz podjetja. 

slovenija madžarska investicije avtomobilska industrija peter-tibaut