vestnik

Nakup Term Banovci: Zakaj je Karba MGE verjeten kupec 

Janko Votek, 4. 9. 2018
Miha Šoštarič
Karba MGE kupec Term Banovci? 
Aktualno

Neuradno Sava Turizem že ima kupca za Terme Banovci. To naj bi bilo podjetje Karba MGE – (montažni gradbeni elementi). Podjetje Karba MGE že nekaj časa kroži v javnosti kot resen kupec Term Banovci. Nekateri, ki bolje poznajo podjetje pravijo, da je to skoraj nemogoče.

Podjetje je v lanskem letu ustvarilo okrog 300 tisoč evrov dobička. Je pa bilo po realizaciji v lanskem letu nekaj slabše od leta 2016. Da pa bilo lahko potencialni kupec, nam pove drug podatek. Podjetje, s povprečno realizacijo pet milijonov evrov na leto, ima skoraj devet milijonov evrov nerazporejenega dobička iz preteklih let. Očitno se izteka rok, ko podjetje mora dobiček investirati, sicer bo od dobička moralo plačati davek. Glede na zasičenost trga s ponudniki montažnih gradbenih elementov – predvsem oken in vrat, bi se podjetje lahko odločilo za investicijo v turizem. Banovci so urejena turistična destinacija, ki ni velika, zato se je v preteklosti, ko so se v Savi odločili, da jo odcepijo od Radenec, že špekuliralo, da so si jo zase rezervirali botri vstopa Save v turizem. To, da bi bil Karba slamnati kupec, je težko verjetno in bo bolj držala teza, da potrebuje novo naložbo zaradi dobička.



Z nameravano prodajo pa se uresničuje napoved, da se bo Sava Turizem otresel vseh panonskih turističnih destinacij z izjemo Term 3000 v Moravskih Toplicah. Terme Ptuj so zadolžene zaradi naložbe v nov hotel pred leti. Radenci, kljub svojemu dobremu imenu, ne dajejo rezultatov. Kar je tudi pričakovano. Radenci oziroma radenski turizem je bil učinkovit, ko je bil združen z mineralno vodo. Šlo je za vzajemno korist in tudi finančni učinek. Za Savo Turizem lahko postanejo Radenci breme po končanem postopku denacionalizacije. In zakaj so Terme 3000 tako atraktivne. Ne zaradi tega, da bi Sava Turizem vanje vlagala in jih razvijala, ampak zaradi vode in bazenskih zmogljivosti, ki privabljajo veliko dnevnih kopalcev in s tem posledično tudi dobiček, ali pokrivajo izgubo pri prodaji podcenjenih hotelskih storitev.


Banovci so urejena turistična destinacija, ki ni velika, zato se je v preteklosti, ko so se v Savi odločili, da jo odcepijo od Radenec, že špekuliralo, da so si jo zase rezervirali botri vstopa Save v turizem. To, da bi bil Karba slamnati kupec, je težko verjetno in bo bolj držala teza, da potrebuje novo naložbo zaradi dobička.

Da Sava turizem prodaja Terme Banovci, so nam potrdili že konec julija, ko so zapisali, da je prodaja Term Banovci v začetni fazi in še, da se o konkretnih poslih se z ministrstvi ne posvetujejo. Na podrobnejša pojasnila tokrat še čakamo.
Miha Šoštarič
Karba MGE kupec Term Banovci? 
karba Terme Banovci nakup prodaja denar gospodarstvo