vestnik

Nataša Pirc Musar: »Slovenija brez Prekmurja in brez vas, Prekmurke in Prekmurci, preprosto ne bi bila popolna«

Vestnik.si, 17. 8. 2023
Marko Vavpotič/M24.si
Nataša Pirc Musar
Aktualno

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom objavila poslanico.

"Drage Prekmurke in Prekmurci, spoštovane prebivalke in prebivalci Prekmurja.

Pestrost, kulturna raznolikost in večnarodnost za vas nikdar niso bile ovira. So del večstoletnega značaja te regije in dediščina ljudi, ki so svoj obstoj utemeljili na skupnih vrednotah. Več kot stoletje po združitvi Prekmurje ostaja regija sožitja in sobivanja ter čezmejnega sodelovanja, ki je zgled Evropi in svetu ter vsem nam. Na to smo izjemno ponosni.

Spoštovani, Slovenija brez Prekmurja in brez vas, Prekmurke in Prekmurci, preprosto ne bi bila popolna. Vaša duhovna širina, toplina, prijaznost in gostoljubnost so prepoznane daleč naokoli. Malo krajev je, kjer ljudje še dandanes pozdravijo naključnega neznanca na ulici. V Prekmurju je to še vedno v zavesti ljudi in tako zelo vesela sem, da s takšnimi dobrimi ljudmi delimo usodo življenja in razvoja v demokratični Sloveniji.

Drage Prekmurke, dragi Prekmurci, iskrene čestitke za vaš in naš državni praznik. Vsem želim, da ga praznujemo s ponosom in hvaležnostjo, da je ta čudovita regija del Slovenije, ljudje pa dragoceni člani naše skupnosti. Veselim se leta osorej in državne proslave, ki bi morala biti vsakoletna, saj gre za praznik, ki po mojem prepričanju obeležuje enega izmed temeljev naše državnosti – združitev naroda.

Hvala tudi vsem tistim, ki se poklanjate narodnim buditeljem tistega časa in vsako leto pripravljate praznovanja in proslave. Tudi to je skozi vsa leta ohranjalo ponos in narodno zavest, ki jo čutim vsakič, ko obiščem Prekmurje.

Srečno, Prekmurke in Prekmurci, srečno, Prekmurje!"

združitev-prekmurcev-z-matičnim-narodom nataša-pirc-musar poslanica