V pripravi je nov strateški načrt promocije kmetijskih in živilskih proizvodov za obdobje od 2019-2024, ki bo podlaga za vse druge-triletne načrte promocije, med drugim za nadaljevanje promocije sheme Izbrane kakovosti, s katero želijo na kmetijskem ministrstvu spodbujati ozaveščenost potrošnikov, da bi ti v večji meri posegali po domačih pridelkih in prehranskih izdelkih. Do danes so se v shemo izbrane kakovosti vključili sektorji mleka, govejega in perutninskega mesa ter sadja. Novi strateški načrt vključuje tudi sektor prašičereje, prav tako vstop novih sektorjev, ki se doslej niso odločili za sodelovanje v shemi, kot so zelenjava, vino in med, pojasnjuje Anita Jakuš, predsednica Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov, organa, ki bo vladi predlagal sprejem strateškega načrta.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Maturanti točno opoldne zaplesali četvorko
Točno opoldne so maturanti zaplesali četvorko na Slovenski ulici in se tako poslovili od srednješolskih klopi. Plesna zveza Slovenije je kot koordinator projekta European Quadrille Dance Festival usklajevala ulično četvorko v 17 mestih v Sloveniji ter v 26 mestih na Slovaškem, v Srbiji, Severni Makedoniji in Črni Gori. Letos so se tako istočasno zavrteli maturanti v 43 evropskih mestih. Ob spremljavi Straussove melodije so v Sloveniji poleg Murske Sobote zaplesali še v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Velenju, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Postojni, Ilirski Bistrici, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Litiji, Kočevju in na Ptuju. V Sloveniji sicer ulično četvorko plešejo že od leta 2002, ko so maturanti prvič istočasno zaplesali v sedmih mestih, od leta 2005 pa so se priključila tudi druga mesta v tujini.
Osnova je etnocentričen potrošnik
Eden od avtorjev predloga novega strateškega načrta in strokovnjak za tržno komuniciranje Klement Podnar poudarja, da je že v prvem obdobju izvajanja akcija obrodila sadove-predvsem v vzpostavitvi tako imenovanega etnocentričnega potrošnika, ki je za slovenske izdelke pripravljen plačati več. »Če nimamo te vrste potrošnika, nismo naredili ničesar.« Povpraševanje po slovenski hrani pa je, kot pravi, še vedno elastično, torej je cena še vedno primarni dejavnik, na podlagi katerega se potrošniki odločajo o nakupu določenega blaga, takih je okoli 30 odstotkov slovenskih potrošnikov. »Želimo si, da bi bilo več takih, ki bi bili pripravljeni plačati več za slovensko hrano in da bi zanjo tudi več plačali kot doslej.« Označevanje slovenskega blaga samo po sebi še ne pomeni veliko, saj, kot pojasnjuje Podnar, prenasičenost z oznakami na trgu bolj škodi kot koristi. Blagovna znamka Izbrana kakovost se je namreč znašla v družbi številnih podobnih oznak, ki jih večinoma spretno in agresivno oglašujejo veliki trgovci in ki prav tako opozarjajo na takšno ali drugačno povezanost izdelka s Slovenijo in s tem izkoriščajo preference etnocentričnega potrošnika. »Da je Izbrana kakovost del te skupine, je premalo. Zato je potrebno nadaljevati z delom, saj je nemogoče v treh letih narediti močno blagovno znamko.« Trgovcem zato po besedah Podnarja ni v interesu, da bi uspel projekt Izbrane kakovosti, saj jim zbija pogajalsko moč v odnosu s predelovalno industrijo in pridelovalci, prav tako ustvarja povpraševanje po slovenskem blagu, ki ga morajo posledično imeti na policah. Ko se bo v shemo vključilo več sektorjev, bo blagovna znamka še močnejša, meni Podnar.