vestnik

Nekdanji lendavski župan Anton Balažek vodja urada za demografijo?

STA, Vestnik.si, 20. 5. 2020
Vestnik.si
Anton Balažek
Aktualno

Po današnjem srečanju predstavnikov SDS, SMC, NSi in DeSUS so predstavniki strank enotno sporočili, da je koalicija trdna in odločena, da gre naprej. Sestava vlade ostaja nespremenjena, koalicija pa bo enotno podprla tretji protikoronski zakon in ministra Zdravka Počivalška pri glasovanju o interpelaciji.

Kot so v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju povedali poslanci koalicijske četverice, so morale stranke danes sporočiti, ali so za to, da koalicija nadaljuje delo, ali gredo raje na predčasne volitve. Enotno so sporočile, da gredo naprej, so poudarili v vseh strankah.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.Koalicija je sicer v DZ v zadnjih dneh s prestopoma dveh poslancev v opozicijo ostala brez dveh glasov, a jih ima še vedno 46. "Koalicija je trdna, en poslanec gor ali dol," je dogajanje pospremil Tomaž Lisec (SDS). Tudi Janja Sluga, vodja poslancev SMC, iz katere sta izstopila omenjena poslanca, je znova zatrdila, da SMC ostaja trden člen koalicije.

Potrdili so tudi, da Tomaž Gantar in Zdravko Počivalšek ostajata ministra. Ob ugibanja, da bi utegnila ministrski poziciji zapustiti, pa se je danes po besedah Sluge in vodje poslancev NSi Jožefa Horvata obregnil tudi premier Janez Janša rekoč, da bi bilo dobro, da bi kdo tudi njemu kaj povedal o rekonstrukciji vlade.


Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer o preigravanjih, da bi šel lahko Počivalšek med poslance, dejal, da so "posamezniki iz SMC nekoliko skrivnostni glede tega".


Horvat pa je potrdil, da bi lahko v prihodnosti odprli vprašanje razdelitev resorjev, saj ima SMC zdaj osem, in ne več 10 poslancev, NSi pa sedem, torej razlika med njima ni tako velika. Medtem pa SMC vodi štiri resorje, NSi pa tri. "Zasledovali bomo načelo pravičnosti," je dejal.

ustanovna seja, vlada, koronavirus
Vlada Republike Slovenije
Slika je simbolična.Koalicija je danes spregovorila tudi o nekaterih vsebinskih projektih. Partnerice so glede na izjave enotno podprle tretji protikoronski zakon, ki ga je včeraj dorekla vlada, danes pa naj bi ga uradno tudi potrdila.

Ko bo ta pod streho, se bodo po besedah Lisca resno lotili tudi razprave o rebalansu proračuna, katerega nastavki so sicer že oblikovani.

Dodatno pa je Lisec izpostavil še dve prioriteti: demografski sklad in debirokratizacijo na različnih področjih. Kot je dejal, bi DZ lahko že na junijski seji opravil prvo obravnavo zakona o demografskem skladu, morda pa bi ga lahko že sprejel pred parlamentarnimi počitnicami.

vlada, koalicija
Bobo
Slika je simbolična.Glede demografskega sklada imajo sicer stranke v koaliciji različne, tudi konceptualne poglede. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob tem dejal, da se "lahko na določeni točki uskladijo". "Ko bo do usklajevanja prišlo, bo treba strniti vrste," je navedel.

"Vlada bo torej stopila korak naprej," je potrdil tudi Jurša. Po njegovih besedah ne bo več izrednih razmer, predsednik vlade pa, da se je danes "na sestanku večkrat zasmejal kot običajno".

Na vprašanje, če že imajo kandidata za vodjo urada za demografijo, ki ga predvideva koalicijska pogodba, pa je Jurša dejal, da postopki kadrovanja tečejo, dokončno pa imena še nimajo. Eden od možnih kandidatov je tudi podpredsednik stranke Anton Balažek, je dejal.

koalicija vlada zakon koronavirus ukrepi