vestnik

Nekoč paradni konj pristal v stečaju. Kaj bo s poklicno industrijsko gasilsko enoto?

M. H., 4. 6. 2024
Majda Horvat
Nafta Lendava je poslovala še z zadnjima preživelima hčerinskima družbama, to sta Eko-Nafta in Nafta varovanje in požarna varnost, ki sta obe v njeni 100-odstotni lasti.
Aktualno

Družbo je od leta 2015 pri življenju ohranjal samo dolg do bank

Nafta Lendava je v stečaju. Postopek je predlagal sam stečajni dolžnik, ki je v celoti v državni lasti, sklep o tem pa 30. maja objavilo soboško okrožno sodišče. Stečaj bo vodil Silvo Zorec, stečajni upravitelj, ki je izpeljal tudi stečaj Nafte Petrochem, nekoč ključne hčerinske družbe Nafte Lendava s petrokemično proizvodnjo. Spomnimo. Njeno premoženje je bilo pred dobrima dvema letoma prodano Egipčanom, ki so opremo najnovejše tovarne formalina odpeljali, zemljišče pa prepustili družbi Odpad Bistrica iz Slovenske Bistrice, ki je zanje izvedlo demontažo.

1,3 milijona čiste izgube 



Stečaj Nafte Lendava, ki nima zaposlenih, je zadnje dejanje postopnega in načrtovanega ugašanja nekoč paradnega konja v regiji. Razlog, da je agonija trajala tako dolgo, je bil sklenjen sporazum o mirovanju, ki je bil na podlagi programa prestrukturiranja družbe z bankami upnicami podpisan že leta 2015. Rečeno drugače, Nafto Lendava je pri življenju ohranjal samo dolg, ki ga ima do bank. Edini večji prihodki, ki jih je Nafta Lendava ustvarjala, so bili povezani s pridobivanjem nafte in plina, a s stečajem družbe Geonergo (polovična lastnica je bila Nafta Lendava) je ugasnilo še to.


Nafta Lendava je poslovala še z zadnjima preživelima hčerinskima družbama, to sta Eko-Nafta in Nafta varovanje in požarna varnost, ki sta obe v njeni 100-odstotni lasti. Za obe je Nafta Lendava načrtovala skorajšnjo prodajo, kar je razkrila v poslovnem poročilu za leto 2022, kakor tudi, da bi s tem prihodkom lahko poravnala obveznosti iz posojilne pogodbe. Zdaj bo to izvedeno v stečajnem postopku Nafte Lendava, ki je za lansko poslovno leto prikazala kar 1,3 milijona evrov čiste izgube. Leto prej je ta znašala blizu 80 tisoč evrov.

Premoženja Eko-Nafte zaradi poslovno zanimive dejavnosti ne bo težko prodati, saj ima v lasti bencinski servis ob cesti med Lendavo in Murskim Središčem, ukvarja se tudi s prodajo naftnih derivatov ter upravljanjem skladišč naftnih derivatov za zavod za blagovne rezerve. Družba je lani ustvarila 2,8 milijona evrov čistih prihodkov in poslovno leto končala z manjšo izgubo.

Skrb vzbuja PIGE 

Nejasna pa je usoda Nafte varovanje in požarna varnost. V okviru tega podjetja namreč deluje poklicna industrijska gasilska enota (PIGE), ki skrbi za 24-urno požarno varnost na območju, kjer obstaja visoka požarna ogroženost zaradi specifične industrijske proizvodnje oziroma dejavnosti. Tu so skladišča naftnih derivatov, tudi v lasti Petrola, farmacevtska proizvodnja v Leku in kemična v Iliriji. PIGE je požarno varnost občasno zagotavljala tudi za potrebe delovanja in vzdrževanja plinskih vrtin. Ob tem ima status enote širšega pomena in posreduje ob nesrečah na pomurski avtocesti, težjih nesrečah na preostalih cestah, delovnih nezgodah in ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

Direktorji iz omenjenih družb so se v začetku maja že srečali z lendavskim županom Janezom Magyarjem, vendar podrobne vsebine pogovorov glede statusa gasilske enote ni razkril nihče. Kot nam je znano, so rešitev iskali v smeri bodisi ustanovitve javnega zavoda ali društva s soustanoviteljstvom gospodarskih družb ozirom z razbitjem enote in prezaposlitvijo poklicnih gasilcev v Petrol in Lek. Kaj od tega se bo uresničilo, bo znano z razvojem stečajnega postopka.

nafta-lendava stečaj